1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Kayseri`de iki büyük çatı üstü güneş santrali kuruldu

Kayseri`de iki büyük çatı üstü güneş santrali kuruldu

Enerji Günlüğü – Has Çelik ve Beşler Tekstil, Kayseri’deki fabrikalarının çatısına kurdukları güneş enerji santrali ile elektrik ihtiyaçlarının...

Kayseri`de iki büyük çatı üstü güneş santrali kuruldu

Enerji Günlüğü – Has Çelik ve Beşler Tekstil, Kayseri’deki fabrikalarının çatısına kurdukları güneş enerji santrali ile elektrik ihtiyaçlarının büyük bir kısmını güneşten karşılayacaklar. 

Has Çelik ve Halat Sanayi AŞ ile Beşler Tekstil Sanayi AŞ firmalarına ait Kayseri’de yer alan fabrikaların çatılarına, her biri 1,15 MWp olmak üzere toplam 2,3MWp kapasiteli çatı üzeri güneş enerji santralinin kurulumu Ocak ayı içerisinde tamamlandı. Santrallerin kurulumunu Else Enerji gerçekleştirdi.

Has Çelik ve Halat Sanayi AŞ’nin Hacılar ilçesinde yer alan yaklaşık 50.000 m² büyüklüğündeki fabrika kampüsünde inşa edilen proje, aynı zamanda firmanın güneş enerji santrali yatırımlarının da ilk adımını oluşturuyor. Kayseri OSB içerisinde yer alan, Has Çelik ve Halat Sanayi AŞ’ye ait olan diğer fabrikaların çatılarına da yeni yatırımlar planlanıyor.

Diğer güneş enerji santrali yatırımcısı Beşler Tekstil Sanayi AŞ de Kayseri OSB içerisinde yer alıyor. Beşler Tekstil’in kendisine ait olan 40.000 m² büyüklüğündeki fabrika kampüsü içerisinde inşa edilen santral, OSB firmaları tarafından da yoğun ilgi görüyor. 

Beşler Tekstil Sanayi AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı olan ve aynı zamanda Kayseri OSB’nin de Yönetim Kurulu Başkanlığı sorumluluğunu yürüten Ahmet Hasyüncü, proje ile ilgili “Güneş enerji santrali için yatırım kararı almamızdaki ilk sebep elbette giderek artan enerji maliyetlerimizdir. Ancak bunun yanında temiz ve yenilenebilir bir kaynaktan elektrik üretmek, ürünlerimize artı değer katmak, karbon salınımını azaltma yönünde katkıda bulunmak ve bölgede farkındalık yaratmak da yatırım kararımızı pekiştirmiştir. Tamamlamış olduğumuz projemiz bölgemize referans olacak niteliktedir. Yatırımımız öncesinde Avrupa ve Çin’de yapmış olduğumuz fabrika ve firma ziyaretleri sayesinde alanında birinci sınıf kategorisinde gösterilen üreticileri tespit etme ve yerinde görme imkânımız oldu. Ziyaretlerimiz neticesinde en ideal ürünleri, optimum fiyatlarla satın alma fırsatını yakaladık. Yenilenebilir enerjinin öneminin farkındayız ve bu doğrultuda yatırımlarımıza devam edeceğiz. Şöyle ki;ortağı olduğumuz RavaberTaşyünüTesisi’ne de 1 MWe kapasiteli güneş enerji santrali kurmayı planlamaktayız. Bununla birlikte yönetiminde yer aldığımız Kayseri OSB olarak da 6 MWe kapasiteli güneş enerji santrali kurulması kararının da alınmış olduğunu sevinerek belirtmek isterim. Türkiye’deki güçlü referansları ve çizdiği kaliteli firma profili sebebiyle kendileri ile çalışmayı tercih etmiş olduğumuz Else Enerji’yede teşekkür ederim.” dedi.

Has çelik Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Halit Özkaya ise , “Has Çelik ve Halat Sanayi AŞ olarak kurulduğumuz ilk günden bu yana bölgemizde ilklerin öncüsü olma vizyonuyla hareket ettik. Fabrika çatımıza kurulmuş olan güneş enerji santrali de yine ilklerden biri oldu. Yatırım kararını alırken önceliğimiz çevresel duyarlılığımızı göstermek ve karbon salımı konusunda bir adım atmak oldu. Bunun yanında artan elektrik fiyatları da bir başka etken elbette. Diğer bir taraftan güneş enerji santrali uygulamasının mantıklı bir yatırım aracı olduğu inancındayız. Tesisin amortisman süresini aslına bakılırsa Türkiye’deki elektrik fiyat artışları belirleyecek. Şu anda yapılan hesaplamalar 7-8 yıl seviyelerinde olabileceğini gösteriyor. Güneş enerji santrali yatırımlarımıza özellikle OSB içerisinde yer alan fabrikalarımızın çatıları içinhız kesmeden devam etmek amacındayız. Son olarak başarılı bir performans ortaya koyan Else Enerji’ye de ayrıca teşekkür etmek isteriz.” dedi.

Else Enerji Genel Müdürü Mustafa Herdem ise, projede EPC firması olarak tercih edilmekten dolayı memnun olduklarını kaydederek, "Firmaların kendileri tarafından karar verilen ve satınalmasıda yine kendileri tarafından yapılan güneş panelleri ve inverterler bahsetmiş olduğumuz gibi alanlarının en iyileri arasında gösterilen markalardır. Projelerde Else Enerji olarak bizim sorumluluğumuz; danışmanlık, projelendirme-mühendislik, uygulama-montaj ve ekipmanların bir kısmının tedariki idi. Yatırımlar ile ilgili olarak sorumluluğumuzdaki bütün aşamalarda gereken özeni gösterdik ve ülkemize referans olabilecek iki uygulama kazandırdık” dedi.

 

Önceki ve Sonraki Haberler