1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Kazakistan doğal gaz krizine doğru yol alıyor

Kazakistan doğal gaz krizine doğru yol alıyor

Doğalgaz ihracatçısı konumundaki Kazakistan'da, iç tüketimin artmasının da etkisiyle, iki yıl içinde  doğal gaz krizi yaşanabileceği bildirildi.

Kazakistan doğal gaz krizine doğru yol alıyor

Enerji Günlüğü - Yaklaşık 32 milyar metreküp (m3) üretim, 15 milyar m3 (2020 rakamları) ihracat potansiyeli ile dünya doğal gaz pazarında yüzde 1 civarında paya sahip olan Kazakistan’da, iki yıl içinde doğal gaz krizi yaşanabileceği belirtildi.

QazaqGas Ulusal Şirketi Başkanı Sanzhar Zharkeshov, geçen hafta içinde, parlamentoda yaptığı açıklamada, ülkenin 2024 yılı itibariyle doğal gaz sıkıntısı yaşayabileceğini, gerekli önlemler alınmadığı takdirde 2023 yılında doğal gaz ihracatının durdurabileceğini belirtti.

Ülkede iç piyasa talebinin yeni büyük tüketiciler sebebiyle önemli derecede artış kaydettiği, ancak üretimin aynı derecede artmadığı, ayrıca iç piyasada fiyatların düşük kalması sebebiyle de ulusal gaz operatörünün ciddi mali sıkıntı yaşadığı kaydedildi.

Ülkede termik santrallerin gaza dönüşümü, yeni büyük ölçekli kimya tesisleri ve diğer büyük tüketicilerin artması sebebiyle, 2024 yılında iç piyasa talebinin, mevcut gaz üretiminin 1.7 milyar m3 seviyesini aşacağı öngörülüyor.

Zharkeshov, çok hızlı önlemler alınarak üretim artışı gerçekleşmediği takdirde 2023 yılı itibariyle ihracatın durdurulacağını, bunun zaten zor durumda olan şirketin mali durumunu da olumsuz etkileyeceğini vurguladı. Gerçekleştiği takdirde bu durumun, başta Çin olmak üzere, Kazakistan’dan doğal gaz ihraç eden ülkeleri de etkileyeceği değerlendirilmekte.

Acil önlemler kapsamında Kazakistan, Mayıs 2022’de, Türkmenistan’dan doğal gaz ihracatına yönelik de bir anlaşma imzaladı.

Ülkede, 2022 yılı başında gaz fiyatlarına yapılan zam sebebiyle halk ayaklanması yaşanmış, zamların geri çekilmesi ve hükümet değişikliğine rağmen önlenemeyen olaylar, Bağımsız Devletler Topluluğu, Güvenlik Teşkilatının fiili müdahalesi ile durdurulabilmişti.

Editör/Derleyen: Birol OĞUZ

Önceki ve Sonraki Haberler