1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Kazakistan İsveç’e ilk uranyum ihracatını gerçekleştirdi

Kazakistan İsveç’e ilk uranyum ihracatını gerçekleştirdi

Enerji Günlüğü - Kazakistan'ın Ulusal Atom Şirketi olan Kazatomprom, İsveçli Vattenfall AB şirketine ilk uranyum sevkiyatını gerçekleştirdi.Kazakistan'ın...

Kazakistan İsveç’e ilk uranyum ihracatını gerçekleştirdi

Enerji Günlüğü - Kazakistan'ın Ulusal Atom Şirketi olan Kazatomprom, İsveçli Vattenfall AB şirketine ilk uranyum sevkiyatını gerçekleştirdi.

Kazakistan'ın Ulusal Atom Şirketi olan Kazatomprom’un İsveç’e uranyum ihracatına başladığını açıkladı. Açıklamada, nükleer enerji santrallerinin ihtiyaçları için nükleer yakıt alımı ihalesi sonucu Kazatomprom ile İsveç devlet şirketi Vattenfall AB arasında yapılan iş birliği anlaşması çerçevesinde Kazakistan’ın İsveç’e ilk uranyumu ihraç ettiği belirtildi.

Açıklamada, söz konusu anlaşmanın Kazatomprom’un, ihracat coğrafyasının çeşitlendirilmesini ve yeni nükleer yakıt piyasasına çıkmasını sağladığı kaydedildi. 

Vattenfall AB, İsveç, Danimarka, Finlandiya, Almanya ve Polonya’da 7 nükleer reaktörü işletiyor. Güney Kazakistan, Kızılorda ve Akmola eyaletlerindeki 20 uranyum kuyusundan yılda 20 bin tondan fazla uranyum üreten Kazakistan, bu alanda dünyada lider konumda bulunuyor.

Dünya Nükleer Birliği'ne göre, Kazakistan dünyadaki uranyum kaynaklarının yüzde 12'sine sahip.

Kazatomprom geçtiğimiz Mayıs ayında Brezilya’ya da uranyum ihracatına başlamıştı.

KAZAKİSTAN’DAN BREZİLYA’YA İLK URANYUM TESLİMATI YAPILDI

 
Önceki ve Sonraki Haberler