1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Kazakistan protestoları uranyum fiyatlarını arttırdı

Kazakistan protestoları uranyum fiyatlarını arttırdı

Kazakistan'da devam eden doğal gaz zammı protestoları nedeniyle nükleer enerji hammaddesi uranyumun fiyatı %8 arttı.

Kazakistan protestoları uranyum fiyatlarını arttırdı

Enerji Günlüğü - Nükleer enerji üretiminde kritik madenlerden olan uranyum fiyatları, Kazakistan protestoları ardından uluslararası ticaret platformlarında yaklaşık %8 arttı.

Dünya genelinde uranyum rezervlerinin %12’sine ev sahipliği yapan Kazakistan’da devam eden protestolar uranyum fiyatlarını arttırdı. Nükleer enerji üretiminde kritik madenlerden olan uranyum fiyatlarının uluslararası ticaret platformlarında yaklaşık %8 arttığı bildirildi.  Bloomberg’in önde gelen nükleer yakıt piyasa araştırma ve analiz şirketi UxC'nin verilerine dayanarak verdiği habere göre uluslararası piyasalardaki uranyum fiyatları gün içinde 42 dolardan 45,25 dolara kadar çıkarak yaklaşık %8 arttı. 

2019 yılında Kazakistan dünyadaki uranyumun %43'ünü üretti. Uranyum esas olarak nükleer reaktörde elektrik enerjisi elde etmek için yakıt olarak kullanılıyor. Uranyum diğer madenler gibi kolayca alınıp satılamıyor ve nakliyesi çok sıkı kurallara, ülkeler arasındaki bazı anlaşmalara ve de uluslararası denetime bağlı. Bu nedenle nükleer santral kuran veya kurmayı planlayan ülkeler, kendi uranyum kaynaklarını bularak değerlendirmeyi amaçlıyorlar.

 

Önceki ve Sonraki Haberler