1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Keban Baraj Gölüne ilk yüzer güneş santrali kuruldu

Keban Baraj Gölüne ilk yüzer güneş santrali kuruldu

Türkiye'nin ilk yüzer güneş enerjisi santrali (GES) Kuzuova Yüzer GES, Elazığ Keban Barajı Gölü üzerinde kuruldu. 1 MW’lık santral, karadaki 2 MW’lık güneş enerjisi sistemi ile birlikte sulama için gereken elektriğin yaklaşık yarısını sağlayacak.

Keban Baraj Gölüne ilk yüzer güneş santrali kuruldu

Enerji Günlüğü - Elazığ merkeze bağlı Fatmalı köyü Beşevler mezrası mevkisinde Keban Barajı'nda inşa edilen Türkiye'nin ilk yüzer güneş enerjisi santrali (GES) elektrik üretimine başladı. 1 MW kurulu gücündeki Kuzova Yüzer GES, karadaki 2 MW’lık güneş enerjisi sistemi ile birlikte sulama için gereken elektriğin yaklaşık yarısını sağlayacak. Kuzuova Yüzer Güneş Enerji Santrali yılda 1 milyon 800 bin kWh elektrik üretecek.

elazig-yumakli.jpg

“KARADAKİ ALAN İHTİYACI İLE İLGİLİ BASKIYI DA AZALTACAK"

Santralde incelemelerde bulunan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, su rezervuarı üzerinde yapılan güneş enerjisi sisteminin karada yapılan enerji sistemlerinden yüzde 10 daha verimli olduğunu ve yapılacak olan bu tür güneş enerji sistemlerinin aynı zamanda karadaki alan ihtiyacı ile ilgili baskıyı da azaltacağını kaydetti.

“SULAMADA ENERJİ İHTİYACININ YARISINI KARŞILIYOR”

Türkiye'deki içme suyu hariç, bütün su rezervuarlarının, barajların, göletlerin yüzde 10'unun bile kullanıldığında Türkiye'nin yıllık elektrik ihtiyacının 4'te 1'ini karşılama potansiyeline sahip olduğunu belirten Yumaklı, “Sulama projeleri için özellikle şu an içinde bulunduğumuz alanı düşündüğümüzde baraj ile sulanacak olan alanların arasındaki kot sebebiyle bu sulamaların pompaj sistemiyle yani bir enerjiyle yapılması gerekiyor. Bu da yaklaşık yüzde 40'lık bir ilave maliyet demektir. Arkadaşlarımız bununla ilgili bir AR-GE çalışması başlattı. Türkiye'de su rezervuarlarının üzerinde güneş enerjisi sistemi kurulumu daha önce birkaç kez küçük çaplı yapılmış. Ancak sisteme elektrik verecek hale gelmemiş. Bulunduğumuz alan AR-GE çalışması neticesinde sisteme elektrik verecek hale getirilmiş. 1 megavatlık bir elektriği sisteme vererek karadaki 2 megavatlık güneş enerjisi sisteminin de entegre olarak bu alandaki sulamanın yaklaşık yarısının enerjisini sağlar duruma gelmiştir” dedi.

3 MW GES İLAVESİ YAPILACAK

Bakan Yumaklı, bu projeyi geliştirmeye devam edeceklerini kaydederek, Kuzova pompaj sulaması için ilave bir 3 megavatlık kurulumla birlikte enerji ihtiyacının tamamını sağlayacaklarını ifade etti.

Yumaklı, bu tür projelerin bütün ülke çapında yaygınlaştırılmasıyla ilgili Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile koordineli bir çalışma yürüttüklerini bildirdi.

Önceki ve Sonraki Haberler