1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Keban HES patlama ardından üretime devam ediyor

Keban HES patlama ardından üretime devam ediyor

Enerji Günlüğü- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Keban HES elektriğini sisteme aktaran trafolarda meydana gelen yangının söndürüldüğünü...

Keban HES patlama ardından üretime devam ediyor

Enerji Günlüğü- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, Keban HES elektriğini sisteme aktaran trafolarda meydana gelen yangının söndürüldüğünü ve HES’in elektriğinin sisteme verilmeye devam ettiğini bildirdi.

Bakan Yıldız, “Keban Hidroelektrik Santrali'ndeki üretimi sisteme aktaran 4 güç trafosunun da etkisiz hale gelmesi, ülkemiz elektrik tüketimi ve ülkemiz üzerinden Avrupa’ya yapılan elektrik iletimini olumsuz etkileyecekti. Yapılan hızlı müdahale ile olay kontrol altına alındı" ifadesini kullandı.

2 GÜÇ TRAFOSU DEVRE DIŞI KALDI

Yıldız, yaptığı açıklamada, saat 07.40 sularında Elazığ sınırlarında bulunan Keban Hidroelektrik Santrali’nde, üretilen elektriği iletim sistemine aktaran TEİAŞ’ın bir güç trafosunda teknik nedenle oluşan patlama sonucu yangın çıktığını belirtti.

Yangının daha sonra diğer güç trafosuna sirayet ettiğini dile getiren Yıldız, Keban Hidroelektrik Santrali’nde üretilen elektriği enterkonnekte sisteme aktaran 4 güç trafosundan 2'sinin bu şekilde devre dışı kaldığını ifade etti. 

Yapılan hızlı müdahale sonucu 2 trafodaki yangının da saat 10.30 sularında söndürüldüğünü, diğer trafoların etkilenmediğini bildiren Yıldız, şunları kaydetti:

"Keban Hidroelektrik Santrali toplam 1320 MW kurulu gücüyle ülkemiz elektrik üretimine en çok katkıyı sağlayan santrallerimizden biri. Bu üretimi sisteme aktaran dört güç trafosunun da etkisiz hale gelmesi, ülkemiz elektrik tüketimi ve ülkemiz üzerinden Avrupa’ya yapılan elektrik iletimini olumsuz etkileyecekti. Ancak yapılan hızlı müdahale ile olay kontrol altına alındı.

Şu anda Keban Hidroelektrik Santrali’ndeki üretim ve elektriğin iletim ve dağıtımı normal seyrinde devam ediyor. Elektrik üretim, iletim ve dağıtımının atmosfere açık bir işletme olduğunu hep söylüyoruz. Bu kapsamda biz, gerek olumsuz hava koşullarının gerekse teknik anlamda yaşanan sorunların oluşturduğu tesirleri vatandaşlarımıza sirayet ettirmemeye çalışıyoruz.”

Önceki ve Sonraki Haberler