1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Keleş: Hidrojen teknolojilerinde çözüm geliştirmede kararlıyız

Keleş: Hidrojen teknolojilerinde çözüm geliştirmede kararlıyız

YEO Teknoloji Hidrojen Çözümleri Müdürü Ali Keleş, hidrojen teknolojileri alanında geleceğin enerji ihtiyaçlarına yönelik çözümler geliştirme konusundaki kararlı olduklarını söyledi.

Keleş: Hidrojen teknolojilerinde çözüm geliştirmede kararlıyız

Enerji Günlüğü - Türkiye’nin Ulusal Enerji Planı’nda da önemli yer tutan yeşil hidrojen geleceğin enerjisi olacak. Türkiye’yi yeşil dönüşümde üst sıraya taşıyacak hidrojen için YEO Teknoloji de çalışmalara başladı.

8. Uluslararası Hidrojen Teknolojileri kongresinde konuşan YEO Teknoloji Hidrojen Çözümleri Müdürü Ali Keleş, hidrojenin enerji dünyasını nasıl değiştireceğini anlattı. YEO Teknoloji'nin uluslararası hidrojen teknolojileri kongresindeki katılımının, yenilikçi ve sürdürülebilir enerji çözümlerine olan bağlılığını bir kez daha ortaya koyduğunu anlatan Keleş, “YEO Teknoloji, hidrojen teknolojileri alanında geleceğin enerji ihtiyaçlarına yönelik mühendislik ve teknoloji geliştirme çözümleri konusundaki kararlılığını sürdürmeye devam edecek” dedi.

Güneş enerjisinden, rüzgar enerjisine, hidro enerjiden biyogaza kadar birçok farklı alanda teknoloji üreten YEO, Net Sıfır hedefine yaklaştıracak tüm projeleri sürdürüyor. Türkiye’de bu alanda çalışmalar yürüten YEO Teknoloji, Avrupa pazarı için de Almanya’da YEO Hidrojen isimli iştirakini kurmuştu. 

KAYNAĞINA GÖRE HİDROJEN ÇEŞİTLERİ

Eğer hidrojen doğal gaz gibi bir fosil kaynaktan üretiliyorsa gri, üretim aşmasında ortaya çıkan karbon emisyonları yakalanıyorsa mavi, tamamen yenilenebilir enerjiden karbon emisyonu salmadan üretim yapılıyorsa yeşil hidrojen olarak adlandırılıyor. Yeşil hidrojen, hem Paris İklim Anlaşması’nın taahhütlerini yerine getirmek için hem de dünyadaki enerji sorununun çözümü için bir fırsat olarak görülüyor. 

Bugün itibarıyla, tüketimi gerçekleşen 90 milyon ton hidrojenin neredeyse tamamı fosil kaynaklardan elde ediliyor. Önümüzdeki süreçlerde sıfır emisyon yaklaşımı çerçevesinde 2050 yılına kadar 500 Milyon tonun üzerinde yeşil hidrojenin üretileceği öngörülüyor.