1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Kenya’nın köyüne enerji büfesi çözümü

Kenya’nın köyüne enerji büfesi çözümü

Enerji Günlüğü - Kenya'da bulunan Ngoswani köyünde kurulan çatısı güneş panelleriyle kaplı küçük bir kulübe olan enerji büfesinde köy halkı mobil...

Kenya’nın köyüne enerji büfesi çözümü

Enerji Günlüğü - Kenya'da bulunan Ngoswani köyünde kurulan çatısı güneş panelleriyle kaplı küçük bir kulübe olan enerji büfesinde köy halkı mobil telefonlarını şarj ediyor, televizyon izliyor, gıda ve ilaçlarını saklamak için buradaki buzdolabını kullanıyor.

Deutsche Welle Türkçe yayınının haberine göre, 800 milyon kişinin elektriğe erişimi bulunmayan Afrika kıtasında enerji büfeleri bu önemli probleme ucuz ve çevreci bir çözüm getiriyor. Berlin merkezli Enerji Büfesi limitedşirketi Kenya'da bulunan iki bin nüfuslu Ngoswani köyünde açtığı enerji büfesiyle güneş enerjisini kullanarak köylülerin enerji ihtiyaçlarını karşılıyor.

ENERJİ BÜFESİ KURULACAK KÖYLERİN BAZI KRİTERLERİ YERİNE GETİRMESİ GEREKİYOR

Enerji büfesi kurulacak köylerin bazı kriterleri yerine getirmesi gerekiyor. Berlin merkezli şirketin pazarlama müdürü Sasha Kolopiç çevrede bir elektrik hattı bulunmaması ve en az 300 ev olması gerektiğini kaydediyor.

Berlin merkezli Enerji Büfesi limited şirketinin Nariobi temsilcisi Rachna Patel 8 kişilik bir grupla birlikte bir enerji büfesine ihtiyaç duyabilecek köyleri tespit etmek için sürekli Kenya genelinde seyahatler düzenliyor.

Büfenin parçaları sorunsuz şekilde Almanya'dan dünyanın hemen her yerine nakledilebilecek şekilde tasarlanmış. Parçalar yerine ulaştığında yerel temsilciler büfenin montajının sorunsuz şekilde gerçekleştirilmesinden sorumlu. Büfede ayrıca solar lambalar, solar piller, sabun ve pirinç gibi ürünlerin de satışı yapılıyor.

BÜFE İŞLETMECİSİNİN YERLİ OLMASI İŞLERİ KOLAYLAŞTIRIYOR

Pazarlama müdürü Sasha Kolopiç "Enerji büfesinin işletmecisinin bölgede saygı duyulan, insanları tanıyan sistemin nasıl işlediğini onlara anlatabilecek biri olmasından yanayız. Zira işletmecinin yabancı biri olması durumunda işler bu denli kolay işlemeyecektir" açıklamasını yapıyor.

ENERJİ BÜFESİ AYNI ZAMANDA SOSYAL BULUŞMA NOKTASI

Rachna Patel, enerji büfesinin bir sosyal buluşma noktası haline geldiğini ifade ediyor. Patel, "Sosyal anlamda çekici hale geliyor. Köylüler burada televizyon seyredilebileceğini, mobil telefonlarını şarj edilebileceğini, buradan alışveriş yapabileceklerini fark ediyor. Enerji büfesi sosyal bir mekân..." diyor.

YENİ İŞ İMKÂNLARI YARATIYOR

Genelde tek bir işletmecisi olmayan enerji büfelerini birkaç kişi beraber işletiyor. Böylece enerji büfesi kurulduğu yerde yeni iş imkânları da yaratmış oluyor. Firmanın Kenya temsilcisi Rachna Patel birçok kişinin tek başına bir işletme kuracak sermayeye sahip olmaması nedeniyle, projenin iş kurmak isteyenler için harika bir fırsat yarattığını belirtiyor.

KENYA VE ETİYOPYA’DAN SONRA SIRA BOTSVANA’DA

Halihazırda Kenya'da 5, Etiyopya'da ise 7 enerji büfesi bulunuyor. Sıradaki hedef ülke ise Botsvana.

Pazarlama müdürü Sasha Kolopiç özellikle kırsal alandaki bölgelere geleneksel elektrik hattıyla elektrik sağlamanın zor ve çok pahalı olduğunu belirtiyor. Afrika kıtasında 800 milyon kişinin elektriğe erişimi bulunmuyor. Kenya'da evine elektrik bağlatmak isteyen bir kişinin yaklaşık 700 euroyu gözden çıkartması gerekiyor. Bu birçok Kenyalı için ödemesi imkânsız bir ücret. Enerji büfeleri ise bu soruna ucuz ve çevreci bir çözüm getiriyor.

Önceki ve Sonraki Haberler