1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Kerkük petrolü için yeni boru hattı yapıldı

Kerkük petrolü için yeni boru hattı yapıldı

Enerji Günlüğü - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Kerkük petrollerinin satışı için yeni bir boru hattı inşa etti.Milliyet.com.tr'de yer alan Ufuk Şanlı...

Kerkük petrolü için yeni boru hattı yapıldı

Enerji Günlüğü - Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, Kerkük petrollerinin satışı için yeni bir boru hattı inşa etti.

Milliyet.com.tr'de yer alan Ufuk Şanlı imzalı habere göre, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Kerkük petrollerinin satışı için inşa ettiği yeni boru hattıyla Kerkük’te 3 sahada üretilen petrolü Türkiye üzerinden dünya pazarlarına satacak.

Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Musul ve çevresini ele geçirmesinin ardından durumdan istifa eden ve Kerkük’ü topraklarına kattığını açıklayan Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (KIBY) şimdi yeni bir hamle daha yaparak Kerkük petrollerini taşımak için Kerkük-Taq Taq arasında yeni bir petrol boru hattı inşa etti. Artık Kerkük petrolleri Kürtler üzerinden Türkiye’ye akacak. Buradan da Ceyhan’daki depolama tesislerinden dünya pazarlarına taşınacak.

Pompa değişimlerinin yapıldığı ve çok kısa zamanda devreye alınacak olan hattın tam kapasite çalışmaya başlamasıyla Kerkük’te üretilen petrolle Bölgesel Yönetim 500-600 bin varillik petrol ihraç etme kapasitesine ulaşacak. Mevcut piyasa koşullarına göre Kürtler bu sayede günde 50 milyon dolar gelir elde edecek. Bu yıllık 18.2 milyar dolarlık ilave bir kazanç anlamına geliyor.

Irak Anayasasına göre petrolün satışından elde edilen gelirin yüzde 83’ü Bağdat’taki Merkezi hükümete, yüzde 17’si de Erbil’deki Bölgesel Yönetim arasında pay edilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler