1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Kilci: Doğalgaz, cari açığın en büyük kaybını oluşturuyor

Kilci: Doğalgaz, cari açığın en büyük kaybını oluşturuyor

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, doğalgaz ihtiyacımızın yüzde 98’ini ithal yolla karşıladığımızı...

Kilci: Doğalgaz, cari açığın en büyük kaybını oluşturuyor

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, doğalgaz ihtiyacımızın yüzde 98’ini ithal yolla karşıladığımızı ve bunun da cari açığın en büyük nedeni olduğunu söyledi.

BP-TEPAV işbirliği ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Üniversitesi'nde yapılan Enerji Forumu'nda konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, enerji ve doğalgaz tüketiminde en fazla talep artışı gösteren ülkeler arasında Türkiye’nin de olduğunu belirterek, "Doğalgaz ihtiyacımızın yüzde 98’ini ithal yolla karşılıyoruz. Bu durum 2013 yılında 60 milyar dolara yakın enerji faturasına yol açmıştır. Bu ülkemiz cari açığının en büyük kaybını oluşturmaktadır." dedi.

PETROLÜN UCUZLAMASI YATIRIMI ETKİLİYOR

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, petrol fiyatlarında yaşanan düşüşün üretici şirketler ve ülkelerin orta ve uzun vadeli yatırım programlarını etkilediğini kaydederek, "Petrolün yanı sıra doğalgazın da enerji tüketim maddesinde giderek artan ölçüde yer almaya başlaması dünyanın enerji denklemine yeni dengeler getirmektedir. Önemli bir tüketicinin gelecekte enerji ihraç edecek olması enerji sektörüne yansımalarının başka unsurudur." dedi.

ENERJİNİN NAKLİNDE ÇÖZÜM KAYNAK VE GÜZERGAH ÇEŞİTLİLİĞİ

Kilci, dünya petrolünün yaklaşık yüzde 35’inin, dünya doğalgazının yaklaşık yüzde 70’inin boru hatlarıyla taşındığını, enerji kaynaklarının üretimi kadar pazara ulaşmasının da her zaman politik olaylardan, politik gelişmelerden etkilendiğini belirterek, "Enerjinin uluslararası pazarlara kesintisiz ulaşması ve taşınmasının rasyonel çözümü kaynak ve güzergah çeşitlendirmesidir." ifadesine yer verdi.

Önceki ve Sonraki Haberler