1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Kilise ve havraların elektriği Diyanet`ten

Kilise ve havraların elektriği Diyanet`ten

Enerji Günlüğü - Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Türkiye'deki ibadete açık kilise, havra ve sinagogların elektrik faturalarını ödediği ortaya çıktı. Milli...

Kilise ve havraların elektriği Diyanet`ten

Enerji Günlüğü - Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Türkiye'deki ibadete açık kilise, havra ve sinagogların elektrik faturalarını ödediği ortaya çıktı. 

Milli Gazete'den Fatih Yedier'in haberine göre Diyanet İşleri Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı'ndan kilise, havra ve sinagogların sayısını talep etti. 11/03/2013 tarihli belgede İçişleri Bakanlığı Diyanet İşleri Başkanlığı'nın isteğine cevap verdi. İçişleri Bakanlığı'ndan Diyanet İşleri Başkanlığı'na gönderilen yazıda "İlgili yazınızla Başkanlığınız bütçesinden ibadethanelerin elektrik giderlerinin karşılanması amacıyla konulan ödeneğin dağıtımında kullanılmak üzere Türkiye genelinde ibadete açık olan kilise, havra ve sinagogların il ve ilçe düzeyinde tespit edilerek gönderilmesi istenmektedir. Konu ile ilgili olarak Valiliklerimizden alınan bilgiler doğrultusunda Ülke genelinde 387 adet ibadethanenin kullanıma açık olduğu anlaşılmıştır. Buna ilişkin olarak, İl/İlçe bazında düzenlenen liste ekte gönderilmiştir. Bilgi ve gereğini arz ederim" ifadeleri yer alıyor. Bakanlık'tan Diyanete 21 sayfalık bir liste gönderildi.

DİYANET'TEN İL MÜFTÜLÜĞÜ'NE YAZI

Diyanet İşleri Başkanlığı İstanbul Valiliği'ne İl Müftülüğü 27/03/2013 tarihinde bir yazı gönderdi. Yazıda şöyle denildi:

"Bilindiği üzere 23/05/2002 tarih ve 24763 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 12/04/2002 tarihli 2002/4100 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'nın eki Kararın 3. Maddesi (f) fıkrasında 'İbadethanelerin (cami, mescit, kilise, havra ve sinagog) elektrik enerjisi yıllık giderlerinin Diyanet İşleri Bakanlığı'nın takip eden yılı bütçesine konulacak ödeneklerden karşılanır' hükmü yer almaktadır. Bu itibarla, İçişleri Bakanlığınca Türkiye genelinde resmi olarak ibadete açık olan il/ilçe düzeyinde adı, adresi ve mülkiyet durumu tespit edilerek düzenlenen ve Başkanlığımıza ilgi yazı ekinde gönderilen listeye istinaden İlimiz/İlçemiz sınırları içerisinde bulunan kilise, havra ve sinagogların listesi söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı gereği başkanlığımız Bütçesine ibadethanelerin elektirik (aydınlatma) giderlerinin karşılanması amacıyla konulan ödeneğin harcanmasında dikkate alınmak üzere ekte gönderilmiştir. İl Müftülükleri ilgili İlçe Müftülüklerine yazımız ve ekleri ivedilikle göndereceklerdir. Bilgilerini ve gereğini rica ederim."

İL MÜFTÜLÜĞÜ'NDEN KAYMAKAMLARA

10 Nisan tarihinde İstanbul Müftülüğü'nden gizli ibareli olarak Kaymakamlığa gönderilen yazı ise şöyle: "Türkiye genelinde resmi olarak ibadete açık olan il-ilçe düzeyinde adı, adresi ve mülkiyet durumu tespit edilerek düzenlenen ilçeniz sınırları içerisinde bulunan kilise, havra ve sinagogların listesi, Bakanlar Kurulu Kararı gereği Diyanet İşleri Başkanlığı Bütçesine ibadethanelerin elektrik (aydınlatma) giderlerinin karşılanması amacıyla konulan ödeneğin harcanmasında dikkate alınmak üzere ilgi yazı ekinde gönderilmiştir."

Önceki ve Sonraki Haberler