1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Kındap: Doğalgaz santrallerinde 200 milyon dolar tasarruf mümkün

Kındap: Doğalgaz santrallerinde 200 milyon dolar tasarruf mümkün

Enerji Günlüğü - Zorlu Enerji Yatırımlar, İşletme ve Bakımdan Sorumlu Genel Müdürü Ali Kındap, “2040’ta 50 bin MW’lık doğalgaz santralinde her...

Kındap: Doğalgaz santrallerinde 200 milyon dolar tasarruf mümkün

Enerji Günlüğü - Zorlu Enerji Yatırımlar, İşletme ve Bakımdan Sorumlu Genel Müdürü Ali Kındap, “2040’ta 50 bin MW’lık doğalgaz santralinde her yüzde 1’lik verimlilik artışı, yıllık 200 milyon dolar tasarruf getirecek” dedi.

ICCI 2018, 24’üncü Uluslararası Enerji ve Çevre Konferansı ve Fuarı kapsamında Doğalgaz Santrallerinin Gelecekteki Rolü adlı panelde konuşan Zorlu Enerji Yatırımlar, İşletme ve Bakımdan Sorumlu Genel Müdürü Ali Kındap, Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de doğalgaza olan talebin belirli bir seviyede artmaya devam edeceğini söyledi. Kındap yüzde 55’in üzerinde verimliliğe sahip doğalgaz santrallerinin ayakta kalabildiğini belirterek, 2040’ta 50 bin MW’lık doğalgaz santralinde sağlanacak her yüzde 1 verimlilik artışının, yıllık ortalama 200 milyon dolar civarında tasarruf anlamına geldiğini ve bütün gaz santrallerinde yapılan çalışmaların verimlilik artışı sağlamaya yönelik yapıldığını söyledi.

2040’TA KURULU GÜÇ 175 BİN MW’A ÇIKABİLİR

Bu trendin gelecek dönemde doğalgaz santralleriyle ilgili gelişimin devam edeceği ve yatırımların süreceği fikrini verdiğini dile getiren Kındap, artan enerji talebi sebebiyle kurulu gücün büyümesinin de kaçınılmaz olduğunu ifade etti. Kındap konuşmasına şöyle devam etti; “Şu anda kurulu gücümüz 86 bin MW seviyesinde ve bunun 26 bin 500 MW’ı doğalgaz çevrim santrallerinden oluşuyor. 2040'ta elektrikte kurulu güç kapasitesinin 175 bin MW’a çıkacağı hesaplanıyor. Bu durumda doğalgaz santrallerinin kapasitesi 50 bin MW civarında olacak. Şu an artık doğalgaz santrallerinde en önemli konu verimlilik. Yüzde 55'in üzerinde verimliliğe sahip gaz santralleri ayakta kalabiliyor. 2040'ta 50 bin MW’lık doğalgaz santralinde sağlanacak her yüzde 1 verimlilik artışı, yıllık ortalama 200 milyon dolar tasarruf anlamına geliyor. Artık bütün gaz santrallerinde çalışmalar verimlilik artışını sağlamaya yönelik. Bu sebeple doğalgaz santrallerini daha verimli hale getirecek teknolojiler de gelişmeye devam edecek. Söz konusu santraller için yerli ekipman teşvikinin de getirilmesi gerekiyor” 

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler