1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Kırgızgaz 1 dolara Gazprom`un oluyor

Kırgızgaz 1 dolara Gazprom`un oluyor

Enerji Günlüğü - Kırgızistan hükümeti, devlet doğalgaz dağıtım işletmesi Kırgızgaz'ın Rus Gazprom'a satılmasına karar verdi. DünyaBülteni'nden...

Kırgızgaz 1 dolara Gazprom`un oluyor

Enerji Günlüğü - Kırgızistan hükümeti, devlet doğalgaz dağıtım işletmesi Kırgızgaz'ın Rus Gazprom'a satılmasına karar verdi. DünyaBülteni'nden Murat Hayati'nin haberine göre, Kırgızistan hükümeti, devlet doğalgaz dağıtım şirketi Kırgızgaz'ın Gazprom'a borçlarıyla birlikte 1 dolara satılmasına karar verdi. Kararın uygulamaya konmasının ardından Kırgızistan'da doğalgaz tedarik, işletim ve dağıtımının Gazprom tarafından yapılacağı belirtiliyor.

Gazprom'un Kırgızistan'da doğalgaz şebeke sistemlerinin yenilenmesinin yanı sıra gaz depolama tesisleri ile buna bağlı diğer altyapı komplekslerinin inşasını da gerçekleştirmesi bekleniyor. Rus Gazprom şirketinin Kırgızistan'da doğalgaz işletmesi alanında ilk beş yıllık yatırım planı çerçevesinde en az 20 milyar Ruble harcayacağı tahmin ediliyor. Gazprom, yeni ekipman tedariki ve doğalgaz boru hatlarının yenilenmesinin ardından Kırgız hükümeti tarafından kabul edilen fiyat tarifesi üzerinden doğalgaz dağıtım hizmeti sağlayacak.

Doğalgaz işletmesi bulunmayan Kırgızistan, enerji ihtiyacını komşu Özbekistan ve Kazakistan'dan sağlıyor. Kırgızistan'ın bugüne kadar kullandığı doğalgaz nedeniyle biriken borçları ise 43 milyon 500 bin dolar. Gazprom, Kırgızistan'a yapılacak enerji alanındaki yatırımlar kapsamında Maylı-Suu ve Kugart doğalgaz yataklarını da derinlemesine araştıracak. Söz konusu doğalgaz yataklarının işletmeye açılması halinde yıllık 500 milyon metre küp doğalgaz üretimi beklenirken, bu rakamın, ülkenin bütün enerji ihtiyacını karşılayacağı kaydediliyor.