1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Kırgızistan, HES projesinin olası zararını araştıracak

Kırgızistan, HES projesinin olası zararını araştıracak

Enerji Günlüğü - Kırgızistan, Rusya'nın desteğiyle kuracağı 2 milyar 200 milyon dolarlık Kambar Ata-1 Hidroelektrik Santrali'nin çevreye vereceği muhtemel...

Kırgızistan, HES projesinin olası zararını araştıracak

Enerji Günlüğü - Kırgızistan, Rusya'nın desteğiyle kuracağı 2 milyar 200 milyon dolarlık Kambar Ata-1 Hidroelektrik Santrali'nin çevreye vereceği muhtemel zararı araştırmak için ihale açtı.
Kırgızistan'ın, Sırderya ırmağını besleyen ana kaynaklardan Narın nehri üzerinde kurulması planlanan Kambar Ata-1 Hidroelektrik santrali yılda yaklaşık 6 milyar 300 milyon kWh elektrik enerjisi üretecek. Havzasında 4 milyar 600 milyon metreküp su toplanması beklenen baraj, yaklaşık 2 milyar 200 milyon dolara mal olacak. Ancak Özbekistan ve Kazakistan'dan gelen tepkiler, Kırgızistan yönetimini sıkıntıya sokuyor. Bunun üzerine Bişkek yönetimi santrali kurmadan önce çevreye vereceği zararın araştırılması için bir ihale açtı.
İhaleyi kazanacak şirket, santralin Özbekistan ve Kazakistan başta olmak üzere, bölgenin çevre ve ekolojisine olumsuz etkisini ortaya koyacak. Kırgızistan, tarafsız uzmanlarca hazırlanacak raporun, Özbekistan ve Kazakistan'ın kurulacak santrale yönelik tepkilerini azaltacağını umuyor.
Özbekistan, barajın bölgedeki su dengesinin olumsuz etkileyeceği ve buna bağlı olarak pek çok ekolojik sorunu da beraberinde getireceği gerekçesiyle Kırgızistan'ın inşa etmeyi planladığı HES'e ısrarla karşı çıkıyor. Kazakistan da barajla ilgili kaygılı.
Kırgızistan ise yeni santralin bölgedeki su dengesini ve çevreyi olumsuz etkilemeyeceği görüşünü savunuyor. Petrol ve doğal gaz fakiri Kırgızistan enerjide tamamen dışa bağımlı durumda. Kırgızistan bu açığı kapatma adına yeni hidroelektrik santrallerini kurarak enerjide dışa olan bağımlığı en az seviyeye indirmeyi planlıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler