1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Kırklareli’ne 500 MW’lık Eren-1 Termik Santrali kurulacak

Kırklareli’ne 500 MW’lık Eren-1 Termik Santrali kurulacak

Enerji Günlüğü - Deba Madencilik, Kırklareli’nde yaklaşık 350 milyon dolar yatırımlar 500 MW kapasiteli kömür yakıtlı Eren-1 Entegre Termik Santrali...

Kırklareli’ne 500 MW’lık Eren-1 Termik Santrali kurulacak

Enerji Günlüğü - Deba Madencilik, Kırklareli’nde yaklaşık 350 milyon dolar yatırımlar 500 MW kapasiteli kömür yakıtlı Eren-1 Entegre Termik Santrali kurmayı planlıyor.

Deba Madencilik Ticaret ve Sanayi A.Ş. tarafından yılda 3.500 GWh elektrik enerjisi üretilmesi amacıyla Kırklareli İli Merkez İlçesi sınırlarında 2x(245 MWe/250 MWm/585 MWt) kurulu gücünde “Eren-1 Entegre Termik Santrali”nin kurulması planlanıyor.

350 milyon dolar bedelle kurulacak olan santral 2 üniteli olacak şekilde dizayn edilecek. Her bir ünitenin kurulu gücü 245 MWe olup, yılda toplam 3.500 GWh (brüt) elektrik enerji üretilecek. 

Dolaşımlı akışkan yatak teknolojisine göre yılda 7.000 saat (300 gün) çalışacak olan santralde, her bir ünitede 179 ton/saat olmak üzere toplam 358 ton/saat (2.506.000 ton/yıl) kömür (linyit) yakılacak. Kömür, yatırımcının bölgedeki ruhsatlı kömür ocaklarından temin edilecek. 

Santralde kuru tip soğutmalı sistem “Heller Tip Soğutma Sistemi” kullanılacak. Bu sistemde büyük miktarlarda soğutma suyuna ihtiyaç bulunmuyor, sadece kazan katma suyu ve ikincil nitelikteki kullanımlar için su kullanılıyor. Tesiste gerekli olacak su miktarı yaklaşık 120 m3/saat olarak hesaplanıyor. Proje kapsamında kullanılacak olan suyun yeraltı su kuyusundan/kuyularından ve/veya bölgedeki mevcut yüzeysel su kaynaklarından temin edilmesi planlanıyor.

Çevresel Etki Değerlendirmesi süreci başlayan proje için süreç ile ilgili her türlü bilgiler ve projeye ilişkin görüş, soru ve öneriler Kırklareli Valiliği’ne (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderilebilecek.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler