1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. KKTC Enerji Bakanı Taçoy: KKTC’nin haklarını kimse görmezden gelemez

KKTC Enerji Bakanı Taçoy: KKTC’nin haklarını kimse görmezden gelemez

KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, Güney Kıbrıs Rum yönetiminin hidrokarbon politikalarını gerilim ve çözümsüzlük olarak değerlendirerek, “KKTC’nin haklarını kimse görmezden gelemez” dedi. 

KKTC Enerji Bakanı Taçoy: KKTC’nin haklarını kimse görmezden gelemez

Enerji Günlüğü - KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, Güney Kıbrıs Rum yönetiminin hidrokarbon politikalarını gerilim ve çözümsüzlük olarak değerlendirerek, “KKTC’nin haklarını kimse görmezden gelemez” dedi. 

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, 10. Türkiye Enerji Zirvesi açılışına katıldı. Burada yaptığı değerlendirmede Türkiye’nin sismik ve sondaj gemileri Yavuz, Fatih, Oruç Reis ve Hayrettin Paşa gemilerine bir selam göndererek sözlerine başlayan Taçoy, Çinli filozof Konfüçyüs’ün “İnsanlar ve toplumlar gelecekleri ile ilgilenmezlerse üzüntü ve kaygıları büyük olur” sözünü anarak devam etti.  Taçoy, “Son zamanlarda doğalgaz konusunda önemli gelişmeler yaşıyoruz. Rum yönetimi tüm uyarılara rağmen bizlerin de hakkı olan parsellerde arama yapıyorlar. En son 7. Parselde bunu yaptılar. Fransız Total ile İtalyan Eni’ye ruhsat verdiler. Bu bir gerilim, çözümsüzlük politikasıdır. Bunun için gerekli adımlar atıldı. Yavuz, yedinci parselde sondaj çalışmalarını yapacak. Serhat vatan Kuzey Kıbrıs’ın hakkını kimse görmezden gelemez. Türkiye’nin ve KKTC’nin haklarını sonuna kadar savunacağız. KKTC’yi yalnız sananlar, Türkiye’nin bölgedeki gücünü hafife alanlar, anladıkları dilden cevaplarını alacaklar” dedi.

DOĞU AKDENİZ’İ BİR BARIŞ DENİZİ HALİNE GETİRMEK ÇOK ZOR DEĞİL

"Doğu Akdenizi bir barış denizi haline getirmek çok zor değil” diyen Taçoy, Kıbrıs sorunu ile ilgili olarak yeni fikirlerin konuşulması gerektiğini söyledi. Taçoy, “BM ile yeni bir süreç başlatılmak isteniyor. Bizler önce neyi görüşeceğimizi bilmek istiyoruz. Bu süreçte en önemlisi Rumların garantileri sulandırma girişimlerine dikkatinizi çekmek istiyorum. Kıbrıs Türk halkı Türkiye’nin garantisinden asla vazgeçmeyecektir. Bizler garantileri sulandırmak isteyenlere asla müsade etmeyeceğiz” ifadesini kullandı. 

SAYIN POMPEO RUMLARIN VE TÜRKLERİN EŞİT OLDUĞUNU BİLMEZ Mİ?

Taçoy, Rumların Yavuz gemisinin çalışanlarına yönelik tutuklama tehdidi konusunda KKTC’nin duruşunun belli olduğunu ifade ederek, "ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Yunanistan’ı ziyaretinde Türkiye’nin sondaj faaliyetlerine ilişkin 'hiçbir ülke Avrupa’yı rehin alamaz' diyor. Sayın Pompeo, Rumların ve Türklerin eşit olduğunu bilmez mi? Mavi vatanda birbirimizin haklarına saygı duymak zorundayız. Doğu Akdeniz’i bir barış denizi haline getirmek zor değil. Bunun için bazı güçlerin Rumları şımartmaya devam etmekten vazgeçmeleri gerekir." ifadelerini kullandı.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/Antalya

 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler