1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. KKTC'den Rum kesiminin enerji aramalarına tepki

KKTC'den Rum kesiminin enerji aramalarına tepki

Enerji Günlüğü - KKTC, Rum tarafının adanın çevresinde petrol ve doğalgaz aramaya devam etmesi halinde kendilerinin de arama yapmaya başlayacaklarını...

KKTC'den Rum kesiminin enerji aramalarına tepki

Enerji Günlüğü - KKTC, Rum tarafının adanın çevresinde petrol ve doğalgaz aramaya devam etmesi halinde kendilerinin de arama yapmaya başlayacaklarını açıkladı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Rum tarafının adanın çevresinde petrol ve doğalgaz aramaya devam etmesi halinde Türk tarafının da arama yapmaya başlayacağını söyledi. Özersay, “Ya birlikte yapacağız, görüşeceğiz, uzlaşacağız, harekete geçeceğiz, ya da her şey duracak. Veya biz de aynı şeyi yapacağız, sondaja başlayacağız” dedi.

Rum Yönetimi’nin ilan ettiği parsellerden 1-2-3-4-6-7, Türkiye’nin münhasır ekonomik bölgesiyle çakışıyor. ExxonMobil’in gemilerinin arama çalışmaları yürüteceği 10. parsel ise çakışmıyor. Buna rağmen 10. parselde başlayacak bu arama ve sondaj işlemlerinin 6. Filonun Suriye’ye olası müdahale gerekçesiyle Doğu Akdeniz’e geleceği tarihle çakışması ise Amerika’nın Türkiye’ye bir mesajı olarak yorumlanıyor.

Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Güney Kıbrıs arasında Doğu Akdeniz’de devam eden münhasır ekonomik bölge anlaşmazlığı sonucu, Türk Deniz Kuvvetleri tarafından engellenen İtalyan petrol şirketi ENI’nin kiralamış olduğu- Saipem 12000 adlı sondaj gemisi Güney Kıbrıs’ın tek taraflı olarak ruhsatlandırdığı 3 numaralı parselde hiçbir çalışma yapamadan 23 Şubat’ta Kıbrıs’tan ayrılmıştı. Bölgede Akdeniz Kalkanı Harekatı kapsamında iki denizaltı, iki korvet ve iki hücumbottan oluşan Türk deniz gücü bulunuyor.

ENİ KIBRIS SULARINDAKİ SONDAJ GEMİSİNİ ÇEKTİ

TÜRKİYE AB İLİŞKİLERİNDE DOĞU AKDENİZ GAZI GERGİNLİĞİ

İTALYAN ENI KIBRIS DOĞAL GAZ ÇALIŞMALARINDAN VAZGEÇMEYECEK

Önceki ve Sonraki Haberler