1. HABERLER

  2. MEVZUAT

  3. Klima etiketlerine AB ayarı

Klima etiketlerine AB ayarı

Enerji Günlüğü – Avrupa Birliği yasalarıyla uyumluluk kapsamında, Klimaların etiketlerinde enerji verimliliğine ilişkin bilgilerin yer alması ayrıntılı...

Klima etiketlerine AB ayarı

Enerji Günlüğü – Avrupa Birliği yasalarıyla uyumluluk kapsamında, Klimaların etiketlerinde enerji verimliliğine ilişkin bilgilerin yer alması ayrıntılı olarak düzenlendi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı şebeke enerjisi ile çalışan, soğutmak veya ürünün soğutma işlevi yoksa ısıtmak amacıyla tasarlanan ve 12 kW’ye eşit veya daha az anma kapasitesine sahip olan klimaların piyasaya arz edilmesi ile ilgili etiketleme ve ilave ürün bilgisi temin etme gereklerini belirleyen tebliği bugünkü Resmi Gazete’de yayınladı.

Buna göre, klima etiketlerinde Ürünü piyasaya arz edenin ismi veya ticarimarkası ve model tanımlayıcısı, Üç endikatif ısıtma mevsimini ve karşılık gelen renk kutucuklarını gösteren Türkiye ve AB haritası ve enerji verimliliği ile ilgili ayrıntıları belirlenmiş bilgilerin bulunması zorunlu olacak.

Enerji verimliliği bilgilerinde ise,Cihazın enerji verimliliği sınıfını gösteren okun ucu, ilgili enerji verimliliği sınıfına ait okun ucu ile aynı yükseklikte olacak. Enerji verimliliği soğutma ve ısıtma için belirtilecek. Isıtma için ortalama ısıtma mevsiminin enerji verimliliğinin belirtilmesi zorunlu olacak. Daha sıcak ve daha soğuk mevsimler için verimliliğin gösterilmesi tercihe bağlı olacak.

Ürünü piyasaya arz edenler ve satanlar, içeriğe uygun basılı etiket bulunmasını sağlamak, ürün bilgi formunu bulundurmak veya alternatif olarak ücretsiz giriş yapılabilen bir internet sayfasında yer almasını sağlamak, reklamı veya promosyonu yapılan modelin enerji verimliliği sınıfını da belirtmek, birden fazla enerji verimliliği sınıfının sözkonusu olduğu durumda, tedarikçi/üretici en azından “ortalama” mevsim bölgesine ait enerji verimlilik sınıfını beyan etmek. Tek kanallı klimaları ambalaj üzerinde, ürüne ait belgelerde ve basılı veya elektronik promosyon ve reklam materyalinde “yerel klima” olarak adlandırmak zorunda olacaklar.

Önceki ve Sonraki Haberler