1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Klima kullanımı elektrik tüketimini rekora taşıdı

Klima kullanımı elektrik tüketimini rekora taşıdı

Enerji Günlüğü - Sivas, Tokat ve Yozgat bölgesinde elektrik tüketimi, klima kullanımındaki artış ve tarımsal sulama nedeniyle 8 Ağustos 2017'de rekor...

Klima kullanımı elektrik tüketimini rekora taşıdı
Enerji Günlüğü - Sivas, Tokat ve Yozgat bölgesinde elektrik tüketimi, klima kullanımındaki artış ve tarımsal sulama nedeniyle 8 Ağustos 2017'de rekor seviyeye ulaştı.
 
Bölgeye elektrik dağıtım hizmeti veren Çamlıbel Elektrik Dağıtım A.Ş. (ÇEDAŞ), 2017 yılı tüketim rakamlarını açıkladı. Rakamlara göre, 2017 yılında üç ilde toplam elektrik tüketimi 2016'ya göre yüzde 11 artışla 2 milyar 380 milyon kilovat saatten (kWh), 2 milyar 642 milyon kWh'ye yükseldi.
 
Aylık bazda bakıldığında ise ÇEDAŞ'ın hizmet verdiği Sivas, Tokat ve Yozgat'ta en yüksek elektrik tüketimi Ağustos ayında gerçekleşti. Ağustos ayında bölgede toplam tüketim 275 milyon 439 bin kWh olurken, yılın en düşük tüketimi şubatta yaşandı. Şubat ayında ağustosa göre tüketim 99 milyon kWh daha düşük seyretti ve 176 milyon 415 bin kWh'de kaldı.
2017 yılında tüketim rekoru 9 milyon 556 bin kWh ile 8 Ağustos'ta kırılırken, bu artışta bölgede yılın en sıcak günlerinin yaşanıyor olması dolayısıyla başta kamu kurumları olmak üzere bölgede artan klima kullanımı etkili oldu. Yine tarımsal sulamanın bölgede en çok yapıldığı dönemin ağustos ayına denk gelmesi de rekor tüketimi destekledi.
 
EN DÜŞÜK TÜKETİM RAMAZAN BAYRAMI'NIN İLK GÜNÜ YAŞANDI
 
ÇEDAŞ'ın hizmet verdiği 52 bin kilometrekarelik bölgede en düşük tüketim ise 25 Haziran 2017 tarihinde, Ramazan Bayramı'nın ilk günü yaşandı. Bayram tatilinde çok sayıda kişi şehir dışına çıkarken, sanayi ve ticarethanelerin kapalı olması tüketimi düşürdü. Ramazan Bayramı'nın ilk gününde elektrik tüketimi 6 milyon 805 bin kWh ile yılın en düşük rakamını gördü. Rekor kırılan 8 Ağustos tarihindeki tüketim ile kıyaslandığında 25 Haziran'da tüketim zirveye göre yüzde 28,7 daha düşük bir seviyede gerçekleşti.
 
780 MİLYON LİRALIK YATIRIM HEDEFİ
 
ÇEDAŞ Genel Müdürü Ahmet Sait Akboğa, bu veriler sayesinde bölgeyi takip ederek iş planlarını ve yatırımlarını şekillendirdiklerini belirterek, ''2017-2023 dönemi arasında Sivas, Tokat ve Yozgat kırsalına 2023 vizyonumuz çerçevesinde 780 milyon liralık yatırım yapmayı hedefliyoruz''dedi.
Önceki ve Sonraki Haberler