1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Klimalarda güneş enerjisi ile tasarruf devri

Klimalarda güneş enerjisi ile tasarruf devri

Enerji Günlüğü - Nevşehirli bilgisayar mühendisi Hakan Kır, klimaları güneş enerjisi ile çalıştırarak elektrik giderinden tasarruf sağlıyor. Nevşehir...

Klimalarda güneş enerjisi ile tasarruf devri

Enerji Günlüğü - Nevşehirli bilgisayar mühendisi Hakan Kır, klimaları güneş enerjisi ile çalıştırarak elektrik giderinden tasarruf sağlıyor. Nevşehir Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren bir firmanın Genel Müdürü bilgisayar mühendisi Hakan Kır, yaptığı açıklamada, ısıtma ve soğutma sistemlerinin yüksek enerji maliyetlerini düşürmek için yürüttükleri çalışmadan sonuç aldıklarını söyledi.

Klimaları doğalgaz veya elektrik yerine güneş enerjisi ile çalıştıran sistemi 2 aydan bu yana bir banka şubesinde denediklerini ve başarılı olduklarını belirten Kır, “Güneş enerjisinden üretilen elektrik dalgalı olduğu için elektronik devreleri hassas olan klimalarda etkin şekilde kullanılamıyordu. Geliştirdiğimiz dijital kart sayesinde artık güneş enerjisi ile klimalar sorunsuz şekilde çalışabiliyor” dedi.

Geliştirdikleri aparatın dünya genelinde patentini aldıklarını dile getiren Kır, kış aylarında güneşlenme süresi ortalama 3,5 saat olmasına rağmen kurdukları sistemden verimli sonuç aldıklarını, deneme yaptıkları banka şubesinde ısınma giderinden 2 ayda 3 bin 400 lira tasarruf sağladıklarını ifade etti. Yaz aylarında uzun güneşlenme süresi göz önüne alındığında sistemin sağlayacağı faydanın 2 katına çıkacağını öne süren Kır, “Yaz mevsiminde güneşlenme süresi günlük 6 saati buluyor. Bu nedenle yazın aldığımız verim çok daha fazla olacak” diye konuştu.

KLİMADAN ARTAN ELEKTRİK DİĞER CİHAZLARDA KULLANILIYOR

Kışın havanın iyi olduğu günlerde klimaların ısıtma sisteminin çalıştırılmadığını, toplama merkezinde biriken elektriğin ise bankanın aydınlatma ve diğer ihtiyaçlarında değerlendirildiğini belirten Kır, şöyle devam etti: “PV denilen güneş panellerine gelen güneş enerjisi, panele monte edilen cihaz vasıtasıyla elektriğe çevriliyor. Burada üretilen enerji, geliştirdiğimiz ve içerisinde elektronik devrelerin bulunduğu aparat sayesinde klimada kullanılıyor. Yaz aylarında banka şubesinin enerji ihtiyacının yüzde 90'ını karşılayacağımızı düşünüyorum. Bu sistemi 30 bin liraya kurduk. Banka bu parayı yapacağı enerji tasarrufu ile yaklaşık 15 ayda amorti edecek. Yaz ayındaki deneme sürecinin tamamlanmasının ardından önümüzdeki süreçte bankanın Türkiye genelindeki bütün şubelerinde bu sistemi kuracağız. Amacımız dünyada olduğu gibi Türkiye'de de güneş enerjisinin yaygın olarak kullanılmasını sağlamak.”

Önceki ve Sonraki Haberler