1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. KOBİ’lere enerji verimliliği desteği

KOBİ’lere enerji verimliliği desteği

Küçük ve orta ölçekli işletmelerin sürdürülebilir, kaynak-etkin ve verimli bir enerji dönüşümü sağlaması amacıyla verilecek olan KOBİ Enerji Verimliliği Destek Programı için başvurular başladı.

KOBİ’lere enerji verimliliği desteği

Enerji Günlüğü - Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, küçük ve orta ölçekli işletmelerin karbon emisyonlarını azaltıp enerji verimliliklerini artırmaları için KOSGEB aracılığıyla bir destek programı başlatıyor.

Sanayinin en önemli gündem maddesi olan yeşil dönüşüm konusunda KOSGEB’den önemli bir hamle geldi. KOBİ’lerin sürdürülebilir, kaynak-etkin ve verimli bir dönüşümü sağlaması amacıyla KOBİ Enerji Verimliliği Desteği devreye girdi. Başvurular bugün itibariyle başladı.

AMAÇ VERİMLİLİĞİ ARTTIRMAK

Programın ikinci modülü olan Verimlilik Artırıcı Destek’te ilk aşamada enerji etüdü yapılacak. Yetkilendirilmiş kişiler; işletmede kazanlardan fanlara, fırınlardan termal ölçüme kadar detaylı bir etüt yapacak. Rapor, KOSGEB sistemine girdikten sonra işletmeye 30 bin liraya kadar destek ödemesi gerçekleştirilecek. İşletme, rapordaki tespitlere uygun değişikliklere giderse KOSGEB’den 400 bin liraya kadar geri ödemesiz destek alacak. Bu destekten TEP değeri 100-500 arası olan işletmeler yararlanabilecek.

100 BİN KOBİ KAPSAMDA

KOBİ Enerji Verimliliği Desteği’nden öncelikli olarak  “Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik” kapsamında destek alan işletmeler dışındaki KOBİ’ler yararlanabilecek. Yıllık enerji tüketimi 500 TEP (Ton Eşdeğer Petrol) değerinin altında olan yaklaşık yaklaşık 100 bin işletme destekten faydalanabilecek.

400 BİN LİRAYA KADAR DESTEK VERİYORUZ

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bu destek ile işletmelerin enerji etüdü maliyetleri ile etüt sonucu önerilen değişiklikler doğrultusundaki giderlerin bir kısmını karşılayacaklarını belirterek, “Örneğin ellerindeki verimsiz elektrik motorlarının verimlileri ile değişimi için 100 bin, verimlilik artırıcı giderleri içinse 400 bin liraya kadar destek vereceğiz” diye konuştu.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler