1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Koç, elektrikte ABD`li AES`le yollarını ayırdı

Koç, elektrikte ABD`li AES`le yollarını ayırdı

Enerji Günlüğü - Koç Grubu, elektrik sektöründe faaliyet gösteren iştiraki AES Entek'de ABD'li ortağı AES ile yollarını ayırdı.ABD merkezli AES Mont...

Koç, elektrikte ABD`li AES`le yollarını ayırdı

Enerji Günlüğü - Koç Grubu, elektrik sektöründe faaliyet gösteren iştiraki AES Entek'de ABD'li ortağı AES ile yollarını ayırdı.

ABD merkezli AES Mont Blanc Holdings BV, Koç Grubu'yla ortak olduğu AES Entek Elektrik Üretim'de sahip olduğu yüzde 49.62 oranındaki hissesini Koç Grubu'na satarak şirketten çekildi. Varılan anlaşmaya göre, Koç Holding ve iştiraki Aygaz, AES Mont Blanc Holdings BV şirketinin söz konusu hisseleri karşılığında toplam 125 milyon dolar ödeyecek.

AES ENTEK KOÇ'UN BAĞLI ORTAKLIĞI

Koç Holding'den KAP'a yapılan açıklamada, sözleşme kapsamında, Koç'un iş ortağı konumundaki AES'in AES Entek'te sahip olduğu 133.59 milyon nominale denk gelen yüzde 24.81 hissenin Koç Holding, yüzde 24.81 paya denk gelen diğer 133.59 milyon nominal hissenin de Aygaz tarafından satın alındığı duyuruldu. Açıklamaya göre, söz konusu işlem sonrası Koç Holding'in AES Entek'teki toplam payı yüzde 99.24'e ulaşacak. AES Entek, alım tarihinden itibaren holdingin finansal tablolarında "bağlı ortaklık" sıfatıyla yer alacak.

AES VE KOÇ 2010'DA ORTAK OLMUŞTU

Hisse devir işlemlerinin EPDK onayı ve gerekli yasal izinlerin alınmasının ardından tamamlanması ve alım bedelinin nakden ve peşin olarak ödenmesi öngörülüyor. Amerikalı AES şirketi 01 Aralık 2010 tarihinde imzalanan anlaşmayla Koç Grubu’nun elektrik üretim şirketi Entek AŞ'ye ortak olmuştu. Bugüne kadar Koç Holding ve Aygaz ile AES'in ortak kuruluşu olarak faaliyet gösteren AES Entek Elektrik Üretimi AŞ, toplam 302 MW elektrik üretim kapasitesine sahip ikisi orta ve biri küçük ölçekli olmak üzere 3 adet doğal gaz santrali işletiyor.

ELEKTRİKTE LİDERLİK HEDEFLİYORDU

Koç Grubu, Tüpraş, Aygaz ve Opet gibi şirketlerle faaliyet gösterdiği enerji sektöründe AES Entek ile Türkiye’nin lider özel elektrik üretim şirketleri arasında yer almayı hedefliyordu. Bu hedef için AES Entek'in birleşme, satın almalar yapması, elektrik üretim özelleştirme ihalelerine katılması, yeni santraller kurması bekleniyordu. Ancak Koç Grubu'nun bu şirketi, son yıllarda yoğunlaşan elektrik dağıtım ve üretim özelleştirme ihalelerinde boy gösteren oyuncular arasında yer almamayı tercih etmişti.

AES Entek'in ABD'li ortağı AES, Fortune 200 içinde yer alan uluslararası ölçekte bir enerji şirketi konumunda. AES, yaklaşık 30 bin çalışanıyla 30'a yakın ülkede faaliyet gösteriyor.

Önceki ve Sonraki Haberler