1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Koç: Tüpraş Rafineri yenileme yatırımı tamamlanıyor

Koç: Tüpraş Rafineri yenileme yatırımı tamamlanıyor

Enerji Günlüğü - Koç Holding CEO'su Turgay Durak, Tüpraş İzmit Rafinerisi’ni dünyanın en gelişmiş rafinerilerinden biri haline getirecek olan...

Koç: Tüpraş Rafineri yenileme yatırımı tamamlanıyor

Enerji Günlüğü - Koç Holding CEO'su Turgay Durak, Tüpraş İzmit Rafinerisi’ni dünyanın en gelişmiş rafinerilerinden biri haline getirecek olan 2,7 Milyar Dolarlık Fuel Oil Dönüşüm Projesi’nde ana ekipmanların tümünün sahaya ulaştığını ve montaj çalışmalarında da son aşamaya gelindiğini açıkladı.

Koç Holding'in 2013 yılı ilk yarı sonuçlarını değerlendiren Turgay Durak, 2013 yılının ilk yarısında konsolide bazda 1.230 milyon TL vergi öncesi kar ve 1.038 milyon TL ana ortaklık paylarına ait net kar elde ettiklerini söyleyerek, “Koç Topluluğu kurulduğu günden bu yana yatırımlarını uzun vadeli bakış açısı ile gerçekleştirirken, sürdürülebilirlik stratejisi doğrultusunda ülkemiz için değer yaratmayı hedeflemektedir. Koç Topluluğu olarak kısa vadede risk yönetimi ve tasarruf tedbirlerini uygulamayı sürdürürken, ülkemize en yüksek katkıyı sağlamak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

“YATIRIMLARA HIZ KAZANDIRIYORUZ”

Koç Holding’in bu yıl Fortune Dergisi tarafından yayınlanan Global 500 listesindeki tek Türk şirketi olarak 5 sıra daha yükseldiğini ve 217’nci olduğunu ifade eden Durak, Koç Topluluğu şirketlerinin gerek Türkiye’de gerekse faaliyet gösterdikleri dış pazarlarda güçlenerek büyüme yolunda önemli adımlar atmayı sürdürdüğüne dikkat çekti.

Turgay Durak, 2013 yılı için hedeflenen 6,8 milyar TL kombine yatırım planına hız kesmeden devam ettiklerini de vurgularken, “Yılın ilk yarısında kombine yatırımlarımız bir önceki yılın aynı dönemine oranla %50 artış kaydederek 1,8 milyar TL’den 2,6 milyar TL’ye yükseldi. Son 5 yıldaki kombine yatırım tutarımız ise 14,6 milyar TL’ye ulaştı” dedi.

Koç Topluluğu Şirketleri açısından 2013’ün çok önemli bir yatırım yılı olduğuna dikkat çeken Turgay Durak, “Ülkemiz ekonomisine sağlayacağı önemli katma değerin yanı sıra devreye alınması ile cari açığa da yıllık yaklaşık 1 Milyar Dolar pozitif katkı sağlaması öngörülen, ayrıca Tüpraş İzmit Rafinerisi’ni dünyanın en gelişmiş rafinerilerinden biri haline getirecek olan 2,7 Milyar Dolarlık Fuel Oil Dönüşüm Projesi’nde ana ekipmanların tümü sahaya ulaştı ve montaj çalışmalarında da son aşamaya gelindi. Yatırım harcama tutarı 2013 yılının ilk yarısı itibariyle 1,8 Milyar Dolar seviyesine ulaşan projenin ortalama %77,5’u tamamlandı. Kasım 2014 tarihinde tamamlanarak 2015’ten itibaren yılda 4,2 milyon ton beyaz ürün üretecek olan proje sayesinde Tüpraş rafinerilerinin tam kapasite çalışabilmesi ile Türkiye'nin çoğunlukla dışa bağımlı olduğu dizel ihtiyacının önemli kısmı karşılanabilecek” diye konuştu.

Turgay Durak Tofaş’ın Bursa fabrikasından çıkacak Doblo’ların 2014 sonundan itibaren ABD’ye ihraç edilmeye başlayacağına da dikkat çekerken, “Doblo ABD projesi kapsamında 2014 – 2021 yıllarında yaklaşık 175 bin aracın ihracatı öngörülüyor” dedi.

Ford Otosan’da geçen yıl devreye alınan Transit Custom’dan sonra, bu yılsonu Yeni Transit’in devreye alınacağını hatırlatan Turgay Durak,  “2014’te üretimine başlanacak yeni ticari araç ile ilgili geliştirme ve yeni tesis yatırımı da yıl boyunca sürecek” diye konuştu.

Turgay Durak, geçtiğimiz günlerde temeli atılan Ford Otosan Mühendislik Merkezi’nin Türkiye otomotiv sektörü için önemine dikkat çekerken,  Koç Topluluğu’nun faaliyet gösterdiği tüm sektörlerde teknoloji ve inovasyona öncülük ederek, hem ülkemizde hem de uluslararası arenada rekabet gücünü daima geliştirdiğini de belirtti. Turgay Durak, “Türkiye’nin en çok Ar-Ge harcamasını yapan Topluluğumuz, yılın ilk yarısında da Ar-Ge faaliyetlerine hız kesmeden devam etti” diye konuştu.

“İSTİHDAM ARTIŞINI ÖNEMSİYORUZ”

Dünya piyasalarında yaşanan tüm sıkıntılara karşın, yılbaşından bu yana istihdam oranlarında da artışın sürdüğünü belirten Turgay Durak, “Yılbaşından bu yana 4,754 kişiyi daha Topluluğumuz bünyesine katarak istihdam ettiğimiz toplam kişi sayısını 86,070’e yükseltmiş olduk. Ülkemize ve geleceğe duyduğumuz güvenle çalışmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

TOPLULUK ŞİRKETLERİMİZ İHRACAT RAKAMLARI İLE FARK YARATIYOR

Türkiye’nin marka değerini yükseltmek için Türkiye’den dünyaya uzanan lider şirketler yaratmak gerektiğinin altını çizen Turgay Durak, Koç Topluluğu olarak bu vizyonu çok önemsediklerini söyledi. Turgay Durak, bu vizyonla Koç Topluluğu şirketlerinin yürüttüğü faaliyetlere dikkat çekerken, “Ülkemiz ihracatının yüzde 10’unu Koç Topluluğu sağlamaktadır. Topluluğumuz, ülkemizin otomotiv ve beyaz eşya üretiminin ve ihracatının yarısını gerçekleştirmektedir. Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından belirlenen 2012 yılı İhracat Şampiyonları listesinin ilk sırasında Tüpraş yer alırken, en fazla ihracat yapan ilk 10 firma arasında Ford Otosan 2., Arçelik 4. ve Tofaş 6. sırada yer alarak gururumuzu pekiştirmiştir” dedi.

“TÜM TÜRKİYE'DE FARKLILIK BİLİNCİNİ TAŞIYORUZ”

Koç Topluluğu’nun tüm paydaşlarının gücüyle yürüttüğü sosyal sorumluluk projelerinin değer katan uygulamalara imza atmayı sürdürdüğünü de belirten Turgay Durak, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Alternatif Yaşam Derneği işbirliğinde hayata geçirilen Ülkem İçin Engel Tanımıyorum Projesi’nin Koç Topluluğu çalışanları ve Ülkem İçin Elçisi bayilerinin desteği ile Türkiye’ye dalga dalga yayıldığını vurguladı. Projenin başladığı Mayıs 2012’den bu yana Koç Topluluğu şirketlerinde ve 29 ilde düzenlenen ‘Engelliliğe Doğru Yaklaşım Eğitimleri’ne 66 bini aşkın kişinin katıldığına dikkat çeken Turgay Durak sözlerini şöyle sürdürdü: “Engellilerin yaşam kalitelerinin iyileştirilmesine destek olacak uygulamalarda rol model olmayı ve engelliler konusunda toplumsal bilincin oluşturulmasını sağlamayı hedefliyoruz. Koç Topluluğu şirketleri, bayilerimiz ve çalışanlarımız büyük özveri ile çalışmalarını sürdürüyor. Ne mutlu ki iki yıllık hedeflerimizden biri olan tüm Koç Topluluğu çalışanlarının %70’nin farkındalık eğitimine katılması hedefine birbuçuk yılda ulaştık. Farkındalık eğitimlerinin yaygınlaşması dışında günlük hayata yansıyacak birçok hedefimiz var. Bugüne kadar, projeyi bütünsel bir bakış açısıyla ele alarak, faaliyet gösterdiğimiz alanlarda işyerlerimizde gerekli fiziksel şartların oluşması için adımlar attık. Destekleyici uygulamalar olarak ürün, hizmet geliştirip, bir yandan da sosyal sorumluluk çalışmalarımızı hayata geçirdik. Çalışmalarımız hızla devam ediyor. Projemizin ikinci yılında da, “engelli dostu” ürün ve hizmet geliştirilmesini, fiziki şartların iyileştirilmesini ve engelli bireylerin sosyal hayata katılımını destekleyecek uygulamaları hayata geçirmeyi sürdüreceğiz.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler