1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Kocaeli’de atık arıtma çamurlarından elektrik üretilecek

Kocaeli’de atık arıtma çamurlarından elektrik üretilecek

Enerji Günlüğü - Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde kurulacak tesis ile atık su arıtma tesislerinden çıkan arıtma çamurlarının bertarafı sağlanarak...

Kocaeli’de atık arıtma çamurlarından elektrik üretilecek

Enerji Günlüğü - Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde kurulacak tesis ile atık su arıtma tesislerinden çıkan arıtma çamurlarının bertarafı sağlanarak hem çevre kirliliğine karşı önlem alınmış olacak hem de elektrik üretilecek.

Kocaeli İli, Başiskele İlçesi, Kullar Mahallesi’nde, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü tarafından işletilen Kullar Atıksu Arıtma Tesisi ile diğer atıksu arıtma tesislerinden gelecek olan tehlikesiz atık arıtma çamurunun bertaraf edilmesi için 95 ton/gün kapasiteli Akışkan Yataklı Reaktörde Arıtma Çamurlarının Bertarafı ve Elektrik Üretim Tesisi kurulması planlanıyor.

Proje alanında her biri günde toplam 47,5 ton yakma kapasitesine sahip 2 adet akışkan yataklı reaktör kurulacak.

20 milyon lira değerindeki projede günde 90 ton çamur kuru madde oranı %22 sisteme giren enerji miktarı ek yakıt ile birlikte saatte 4.587.000 kcal/h enerji girdisi sağlayacak. Isı dönüştürücü kazanda iki ünite toplam 7.2 ton/saat buhar, o da 3.636.000 kcal/saat yada 4.228.668 kwh buhar enerjisine dönüşecek. 7.2 ton /saat buhardan buhar türbininde yaklaşık 986 kW/saat elektrik üretilecek. Üretilecek elektrik bir biyokütle(arıtma çamuru) bertarafı sonucu üretileceğinden, yenilenebilir enerji kapsamında teşvikli fiyatlardan 10 yıl boyunca devlete satılacak. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler