1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Koçar: Türkiye elektriğinin üçte birini biyokütleden karşılayabilir

Koçar: Türkiye elektriğinin üçte birini biyokütleden karşılayabilir

BESTMER Müdürü Prof. Dr. Günnur Koçar, Türkiye’nin yıllık elektrik ihtiyacının üçte birini biyokütle santrallerinden karşılayabilecek potansiyele sahip olduğunu söyledi.  

Koçar: Türkiye elektriğinin üçte birini biyokütleden karşılayabilir

Enerji Günlüğü - BESTMER Müdürü Prof. Dr. Günnur Koçar, Türkiye’nin yıllık elektrik ihtiyacının üçte birini biyokütle santrallerinden karşılayabilecek potansiyele sahip olduğunu söyledi.  

Ege Üniversitesi Biyokütle Enerji Sistemleri ve Teknolojileri Uygulama ve Araştırma Merkezi (BESTMER) Müdürü Prof. Dr. Günnur Koçar, Türkiye’nin yüksek biyokütle potansiyeline  dikkat çekerek, “Ülkemizdeki biyokütle potansiyeli ele alındığında teorik olarak yıllık elektrik tüketiminin üçte birini karşılayabilecek oranda yüksek bir potansiyel karşımıza çıkabilmektedir" ifadesini kullandı.

KURULU KAPASİTE %60 ORANINDA DEĞERLENDİRİLEBİLİYOR 

Koçar, ülkemizde bulunan zengin biyokütle potansiyeli ve çeşitliliğine, yeterli teknolojik alt yapıya rağmen, sayıca az tesisler dışında hayata geçirilemediğine dikkat çekerek, “Ülkemizin mevcut biyokütle kapasitesinin değerlendirilmesinde öncelikle kurulu güç ve toplam üretilen enerji miktarlarının karşılaştırılmasının yanı sıra kaynak çeşitliliği ve biyokütle dönüşüm yöntemlerine göre bir ayırımın yapılması da son derece önemlidir. Bu açıdan son üç yıllık veriler incelendiğinde, kurulu kapasitenin yaklaşık yüzde 60 oranında değerlendirilebildiği göze çarpmaktadır. Bu durumun gerçekleşmesinde hammadde tedariki, yanlış sistem seçimi veya verimsiz işletme gibi unsurlar öne çıkmaktadır. Bu yüzden toplam biyokütle potansiyelimizin kullanımından ziyade, ilk önce mevcut sistemlerin daha verimli çalıştırılması önem arz etmektedir. Çünkü biyokütle sistemlerinin güneş ve rüzgâr üretim santrallerinden farkı 7/24 çalıştırılabilmesidir. Sadece hammadde tedarik zincirinin doğru planlanması ve sistemlerin yüksek verimle işletilmesi durumunda sürdürülebilir biyoenerji sistemlerinin faaliyeti mümkün olabilecektir" diye konuştu. 

Önceki ve Sonraki Haberler