1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Kojenerasyon verimlilik belgesi şartları değiştirildi

Kojenerasyon verimlilik belgesi şartları değiştirildi

Enerji Günlüğü - Kojenerasyon ve mikrokojenerasyon tesislerinde verimlilik belgesi için hesaplama yöntemi güncellendi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı,...

Kojenerasyon verimlilik belgesi şartları değiştirildi

Enerji Günlüğü - Kojenerasyon ve mikrokojenerasyon tesislerinde verimlilik belgesi için hesaplama yöntemi güncellendi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 2014/3 sıra numaralı Kojenerasyon ve Mikrokojenerasyon Tesislerinin Verimliliğinin Hesaplanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ’de değişikliğe gitti. Tebliğin 6. maddesinin ikinci fıkrasının (d) ve (e) bentleri, onuncu fıkrasının (ı) bendi değiştirildi. İlgili bentlerin yeni hali şöyle: 

"d) Isı geri kazanım sistemli, gaz türbinli sisteme sahip olanlar için; yüzde yetmiş beş ve üzeri verim ve 0,70 ve daha az elektrik/ısı oranı.

e) İçten yanmalı motorlu sisteme sahip olanlar için; yüzde yetmiş beş ve üzeri verim ve 1,50 ve daha az elektrik/ısı oranı.”

ı) Tasarım veya en az son oniki aylık süre içindeki en az üçbin saatlik üretim, tüketim ve benzeri işletme bilgileri.” 

Düzenlemeyle 6. maddenin 12. fıkrası da yeniden belirlenerek şu hale getirildi: 

(12) Genel Müdürlük gerek görmesi halinde, bu Tebliğ kapsamında verim belgesi verilen kojenerasyonların verimliliklerini işletme aşamasında yerinde yapacağı ölçüm, inceleme ve kontrol çalışmaları ile test eder veya ettirir. Kojenerasyonun verim testleri, en az son oniki aylık süre içindeki en az üçbin saatlik işletme dönemi boyunca işletme sahibi tarafından yapılan ölçümler, tutulan kayıtlar da dikkate alınmak suretiyle yapılır. Bu şekilde yapılan testler ve kontroller neticesinde verim belgesi düzenlenmesine esas teşkil eden bilgi ve beyanlarında, birincil enerji kaynağı tasarrufu, verim ve elektrik/ısı oranı değerlerinin bu Tebliğ ile belirlenen sınır değerlere göre uygunsuz olduğu görülen kojenerasyon için düzenlenen verim belgesi Genel Müdürlük tarafından iptal edilir ve bu durum EPDK’ya ve belge sahibine yazılı olarak bildirilir.” 

Aynı Tebliğin 7. maddesinin ikinci fıkrasının yeni hali de şöyle belirlendi: 

(2) Tasarım aşamasında kojenerasyon ünitesinin yıllık elektrik veya mekanik güç enerjisinin yıllık yararlı ısı enerjisine oranı bilinmiyorsa, üretilecek yıllık elektrik enerjisinin hesaplanmasında aşağıdaki tabloda verilen oranlar kullanılır.

Elektrik-Mekanik Güç/Isı - Sistem Tipi ve Oranı (C)

Isı geri kazanımlı, gaz türbinli kombine çevrim sistemleri 0,95

Karşı basınçlı, buhar türbinli sistemler 0,45

Ara buhar çekilen, kondense buhar türbinli sistemler 0,45

Isı geri kazanımlı, gaz türbinli sistemler 0,70

İçten yanmalı motorlu sistemler 1,50 ve altı”

Tebliğe bir de geçici madde eklendi. Söz konusu madde şöyle: 

“Değerlendirme süreci devam eden başvurular

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce Kojenerasyon Tesisi Verim Belgesi almak üzere başvuru yapmış olanlardan değerlendirme süreci devam edenler bu Tebliğ hükümlerine göre sonuçlandırılır.” 

 

Önceki ve Sonraki Haberler