1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Köktaş: Bu yıl 5 bin MW’lık özel sektör yatırımı devreye alınacak

Köktaş: Bu yıl 5 bin MW’lık özel sektör yatırımı devreye alınacak

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, “Bu yıl devreye alınan 5 bin MW’a yaklaşan özel sektör yatırımı...

Köktaş: Bu yıl 5 bin MW’lık özel sektör yatırımı devreye alınacak

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, “Bu yıl devreye alınan 5 bin MW’a yaklaşan özel sektör yatırımı Cumhuriyet tarihimizin rekoru olacaktır" dedi. Köktaş, 6 yıldır devam eden EPDK Başkanlık görev süresinin dolduğunu belirtti. 

BAŞKAN KÖKTAŞ’IN 6 YILLIK GÖREV SÜRESİ DOLUYOR

EPDK'nın 12. yılı dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Başkan Hasan Köktaş, 6 yıldır sürdürdüğü EPDK başkanlık görev süresinin dolduğunu belirtti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) devlet garanticiliğini değil rekabeti esas alan, risk üstlenmeye ve doğru hesap yapmaya dayanan ve geleceği öngörülebilen bir piyasa yapısını kurduğuna işaret eden Köktaş, Kurumun bu yolda “olmaz”, “yapılamaz” denilen birçok hususu hayata geçirdiğini söyledi.

“İTİRAZ VE ELEŞTİRİLER YERSİZ ÇIKTI”

Piyasa koşullarında bir elektrik üretimi ve toptan satışı planlandığında geniş bir kesim tarafından "Türkiye enerji sektörü buna hazır değil" itirazlarının, EPDK üretim lisansları vermeye başladığında "özel sektörün devletin alım garantisi olmadan yatırım yapamayacağı veya finansman bulamayacağı" eleştirisinde bulunulduğunu anlatan Köktaş, "Halbuki bugün gelinen aşamada 21 bin MW’ı son 6 yılda olmak üzere son 10 yılda 23 bin MW’a yaklaşan özel sektör yatırımı devreye girmiştir. Bu yıl devreye alınan 5 bin MW’a yaklaşan özel sektör yatırımı Cumhuriyet tarihimizin rekoru olacaktır" diye konuştu.

“EN FAZLA ÖZEL SEKTÖR YATIRIMI HİDROLİKTE”

Kurulu gücü 2 bin 700 MW’a ulaşan rüzgar tesisinin işletmeye geçtiğini bildiren Köktaş, Türkiye hidroelektrik santrallerinin yapılamayacağı ifade edilmesine karşına son 10 yılda kurulu gücün yüzde 78 artışla 22 bin MW’a ulaştığını ve bu yıl en fazla özel sektör yatırımının bu alanda tamamlandığını kaydetti.

“LİSANSSIZ ÜRETİM İÇİN BİNİ AŞKIN BAŞVURU YAPILDI”

İkincil mevzuat hazırlıkları sırasında enerjinin tabana yayılması halkın kendi enerjisini kendisinin üreterek satabileceği lisanssız elektrik üretimi uygulamasına "fantezi ve hayal" gözüyle bakıldığına dikkat çeken Köktaş, şöyle dedi;

"Bugün ülkemizin her yerinde sayısı bini aşan başvuru yapılmış, önemli bir kısmı olumlu değerlendirilerek yatırımlarına başlanmış ve işletmeye geçenler olmuştur. Bir diğer alanda, elektrikte serbest tüketici uygulamasının mevcut kamu ağırlıklı yapıda ya da dağıtım şirketlerinin özelleştirileceği ortamda mümkün olmayacağı da savunulmuştur. Ancak geldiğimiz aşamada şimdi ülkenin her yerinde yüzde 15-20’lere varan daha ucuza elektrik satmak üzere ellerine çantaları alarak kapı kapı dolaşmaya ihalelere girmeye başladı."

“TARİFE METODOLOJİSİ ELEŞTİRİLİYORDU ANCAK BUGÜN YATIRIMLARA BAŞLANDI”

Oluşturdukları tarife metodolojisinin eleştirilmesine rağmen, bugün itibarıyla dağıtım bölgelerinin tamamının özel sektöre geçtiğini, yatırımların başladığını, kayıp kaçak oranları azalırken tahsilat oranlarının yükseldiğini ifade eden Köktaş, EPDK ihaleleri sonrasında Türkiye'nin 72 şehrin milyonlarca aboneye kaliteli ve kesintisiz doğal gaz hizmeti verildiğini aktardı.

Akaryakıt ve LPG piyasalarında lisanslandırma, ulusal marker ve denetim altyapısı gibi uygulamaların sektörü disipline etmeyeceği, aksine gelişimine ket vuracağına yönelik eleştirileri anımsatan Köktaş, bugün sektör temsilcilerinin sektörün disipline edildiği ve gelişim içinde olduğuna yönelik açıklamalar yaptığını söyledi.

"EPDK PERSONEL EĞİTİMİ İÇİN BÜTÇE 3,5 MİLYON LİRA"

EPDK'nın bir yandan sektöre katkı sağlarken bir yandan kurumsal olarak büyük dönüşüm ve gelişim gösterdiğini dile getiren Köktaş, Kurumun ve sektörün geleceği için personel eğitimine özel bir önem verdiklerini, sadece bu yıl EPDK personelinin yurt içi ve yurt dışı eğitimleri için harcadığı bütçenin 3,5 milyon lira olduğunu kaydetti.

Köktaş, "2012 yılı içerisinde yurt içinde eğitim, kurs, seminer, konferans ve benzeri programlara 400 personelin katılımı sağlanmıştır. 2013 yılının ilk 10 ayında ise bu sayı yaklaşık olarak 350’dir. Bugüne kadar 55 personelimiz de yüksek lisans ve doktora gibi programlar çerçevesinde yurtdışında uzun süreli eğitim almıştır " bilgisini verdi.

Önceki ve Sonraki Haberler