1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Köktaş: Sektörde çok ciddi bir eğitim ihtiyacı var

Köktaş: Sektörde çok ciddi bir eğitim ihtiyacı var

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, doğalgaz sektöründe norm kadroların oluşturulması ve eğitim...

Köktaş: Sektörde çok ciddi bir eğitim ihtiyacı var

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, doğalgaz sektöründe norm kadroların oluşturulması ve eğitim için üniversitelerle işbirliğine ihtiyaç olduğunu belirterek, "Çünkü Türkiye'de 150-160'ın üzerinde üniversite var olmasına rağmen, doğal gaz sektörümüz şu anda 72 ilde fiilen faaliyette bulunması rağmen, üniversitelerimizle yoğun sayılabilecek bir işbirliği maalesef yok. Belki bunu geliştirmeye ihtiyaç var diye düşünüyorum" dedi.

Hasan Köktaş, Enerji Sektörü İnsan Kaynakları Envanteri Projesi Doğal Gaz Piyasası Sonuç Raporu tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'de enerji sektörünün istihdam kalemini ele alan çalışmanın yok denecek kadar az olduğunu belirtti. Sektörün iş gücü haritasını çıkarmaya ihtiyaç olduğunu anlatan Köktaş, her geçen yıl ciddi istihdam sağladığını doğalgaz sektöründe de en önemli sorununun deneyimli kadro eksikliği olduğunu vurguladı. Köktaş, doğalgaz dağıtım sektöründe en çok ihtiyaç duyulan personelin ikincil derecede tekniker ve teknisyen olmasına rağmen mesleki eğitim almış personel arzının talebi karşılayamadığını söyledi. 

EPDK BU ÇALIŞMADAN DERSLER ÇIKARTTI

Bu çalışmadan EPDK faaliyetleri için dersler çıkarttıklarını ifade eden Köktaş, şöyle devam etti:

"2013 yılı bütçemizden ayrılan ödenek 2 milyon lirası yurt dışı, 1,5 milyon lirası yurt içi olmak üzere toplamda 3,5 milyon liradır. Oransal olarak bütçemizin yüzde 3'üdür. 2012 yılında yurt içinde çeşitli eğitim, seminer, kurs ve benzeri programlara 400 personelin katılımı sağlandı. 2013 yılının ilk 10 ayında bu konularda yaklaşık 350 personelimizi çeşitli etkinliklere göndermişiz. Kurumumuz kurulduğundan beri 55 personel lisansüstü eğitim ve araştırma yapmak üzere yurt dışına gönderilmiş olup, hali hazırda 14 personel yurt dışı eğitim ve araştırmalarına devam ediyor. Yurt dışına gönderdiğimiz kurumlar arasında Harvard, Stanford gibi dünyanın ilk beşinde, ilk onundaki üniversiteler de mevcuttur."

SEKTÖRDE ÇOK CİDDİ BİR EĞİTİM İHTİYACI VAR

Sektörde çok ciddi bir eğitim ihtiyacı bulunduğun altını çizen Köktaş, belli noktalarda eğitim veren kuruluşlar olsa da Anadolu'ya yayılabilecek tarzda ve çeşitli konu alt başlıklarına indirgenecek tarzda eğitim fırsatlarının çok da olmadığını aktardı. Köktaş şöyle devam etti:

"Bu imkanları, enstrümanları oluşturmamız lazım hep beraber el birliğiyle. Sektörde norm kadroların oluşturulması ve eğitim için üniversitelerle işbirliğinin geliştirilmesine ihtiyaç var. Çünkü Türkiye'de 150-160'ın üzerinde üniversite var olmasına rağmen, doğal gaz sektörümüz şu anda 72 ilde fiilen faaliyette bulunması rağmen üniversitelerimizle yoğun sayılabilecek bir işbirliği maalesef yok. Belki bunu geliştirmeye ihtiyaç var diye düşünüyorum."

Aynı çalışmanın petrol ve LPG piyasasında hala devam ettiğini bildiren Köktaş, elektrik piyasasının fotoğrafını çekmek için tüm aktörlerin katkısına ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Önceki ve Sonraki Haberler