1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Köktaş: Yabancılar yatırım yapmaz tezini boşa çıkardık

Köktaş: Yabancılar yatırım yapmaz tezini boşa çıkardık

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, güneş enerjisi lisansına yapılan başvurularla, "yabancılar Türkiye'ye...

Köktaş: Yabancılar yatırım yapmaz tezini boşa çıkardık

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, güneş enerjisi lisansına yapılan başvurularla, "yabancılar Türkiye'ye yatırım yapmaz" tezinin boşa çıktığını söyledi. 

Hasan Köktaş, Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği (EGAD) üyeleriyle birlikte Else Enerji tarafından Prokon AŞ'nin Ankara-Kazan'daki fabrikasının çatısına kurulan 500 kWp kapasiteli güneş enerji santralini ziyaret etti. Tesiste incelemelerde bulunan Hasan Köktaş, burada yaptığı değerlendirmede, Türkiye'de enerji yatırımları konusunda yeni bir aşamaya gelindiğini, gelecek 10 yıllık dönemde güneş ve nükleer enerjinin yoğun şekilde konuşulacağını söyledi.

Güneşten elektrik üretimiyle ilgili lisans başvurularının alındığını hatırlatan Hasan Köktaş, "Lisanssız tarafta da sermayeyi tabana yayıyoruz. Bir taraftan da enerjinin içerisinde büyük oyuncuların bulunmasıyla enerji arz güvenliğimizi karşılamak istiyoruz" dedi.

YABANCILAR YAPMAZ TEZİ GÜNEŞTE ERİDİ

EPDK'ya HES'ler hariç 980 lisanssız elektrik üretimi başvurusu geldiğini anlatan Kökta,, bunların 659'unu güneşe dayalı üretim tesislerinin oluşturduğunu kaydetti. Köktaş, tarım arazilerine güneş enerjisi üretim tesisi kurulmayacağını ifade ederek, şunları kaydetti:

"Önce gıda sonra enerji. Tarım alanlarına başvuru almadık. 8 bin megavatın üzerinde başvuru var. Ayrıca belirlediğimiz tarifeyle 'Yabancılar, Türkiye’ye yatırım yapmaz' tezi boşa çıktı. Türkiye'de Almanya'nın 2 katı kadar güneşte verimlilik var. EPDK'ya lisans başvusu yapanların arasında Almanya'nın dev firmaları da mevcut."

BÜYÜKLERİN HEPSİ BAŞVURDU

Türkiye'deki hemen hemen bütün büyük enerji oyuncularının hepsinin başvuru yapmış olmasını sevindirici bulduğunu aktaran Hasan Köktaş, "Ancak bir endişem var" dedi ve şöyle devam etti:

"İhale sırasında oyuncular, heyecana kapılarak yüksek teklif veriyor ve çok verimli projeleri, yapılamaz hale getiriyor. Maalesef rüzgardaki birkaç projede bunu yaşadık. Bizim önceliğimiz, projelerin hayata geçmesi. Onun için hesapsız, kitapsız yüksek teklif verip de projeleri yapılamaz hale getirmek yerine hesaba dayanan, rakam neyse onu vermeleri gerekir."

GÜNEŞTE YENİ KAPASİTELER YOLDA

Türkiye'de güneşten elektrik üretimini yaygınlaştırmaya çalışacaklarını anlatan Köktaş, tarım arazilerini sulamak için mutlaka pompa kullanılması gereken bölgelerde, pompaların güneş enerjisiyle çalışması için de projeleri olduğunu bildirdi. Köktaş, şunları kaydetti:

"İlan ettiğimiz sadece 600 MW karşılığında 7-8 bin MW bir başvuru geliyor. Bu birinci paketti, bundan sonra da yeni paketler ve yeni tasarımlar olacak. Bütün bunlara baktığımızda sermayeyi tabana yayan, Türkiye'nin her tarafına yayılmış bir girişimci ve güneş enerjisi grubu oluşmuş olacak. Eğer üretim tesisi yüzde 100 yerli olursa yüzde 46'lık ilave teşvik var. Onun içindir ki şu anda panel üretimden, direk sisteme makina ekipman sağlayan unsurlarla ilgili yerli üretimde çok büyük bir patlama var."

Önceki ve Sonraki Haberler