1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Kolin'in Aliağa'daki FSRU tesisi açıldı

Kolin'in Aliağa'daki FSRU tesisi açıldı

Enerji Günlüğü - Kolin Grubu’nun İzmir Aliağa’da kurulan yüzer LNG depolama ve yeniden gazlaştırma terminali (FSRU) törenle hizmete açıldı. Kolin...

Kolin'in Aliağa'daki FSRU tesisi açıldı

Enerji Günlüğü - Kolin Grubu’nun İzmir Aliağa’da kurulan yüzer LNG depolama ve yeniden gazlaştırma terminali (FSRU) törenle hizmete açıldı. 

Kolin Grubu bünyesindeki Etki Liman Hizmetleri AŞ’ye ait, İzmir Aliağa’daki Türkiye’nin ilk FSRU tesisinin hizmete girişiyle ilgili bir tören düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da katıldı. 

Bakan Albayrak, altı ayda devreye alınan FSRU tesisinin Türkiye'nin enerji arz güvenliği açısından kritik bir yatırım olduğunu söyledi. Tesisin toplamda, 85 milyon metreküp depolama ve günde azami 20 milyon metreküp sisteme gaz basma kapasitesi olduğunu kaydeden Bakan Albayrak, santralin yıllık 2.5 milyar metreküp kapasiteyle herhangi bir kesintiye karşı arz güvenliği açısından da büyük önem taşıdığını vurguladı. 

Türkiye'nin bu alanda yeni yatırımlara devam edeceğine işaret eden Bakan Albayrak, BOTAŞ'ın günlük 20 milyon metreküp kapasiteli ikinci yüzer LNG projesi için de düğmeye bastıklarını kaydetti. 

Yeni yatırımlarla sisteme verilebilen LNG kapasitesinin günlük 107 milyon metreküpe çıkacağını açıklayan Bakan Albayrak “Sadece 2016'da attığımız adımlarla LNG kapasitesini yüzde 90'lık bir artışla 34 milyon metreküpten 64 milyon metreküpe yükselttik” dedi. 

Doğalgaz dağıtımında 78 kente ulaşıldığını hatırlatan Enerji Bakanı Berat Albayrak,"2017'de Şırnak, 2018'de Artvin ve Hakkari'nin de doğalgaza kavuşmasıyla gazın ulaşmadığı il kalmayacak" ifadesini kullandı. 

Bu arada Aliağa’daki FSRU tesislerinden henüz şebekeye gazlaştırma yoluyla doğalgaz aktarılmaya başlanmış değil. Tesislerde gerekli hazırlıkların tamamlanmasından sonra şebekeye doğalgaz basılacağı belirtiliyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler