1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Kömür madenlerindeki iş kazalarına ek tedbirler gelecek

Kömür madenlerindeki iş kazalarına ek tedbirler gelecek

Enerji Günlüğü - Başbakanlığa gönderilen yönetmelik değişikliğiyle, kömür ocaklarında oksijen ferdi kurtarıcı taşıma ve gerektiğinde kullanma...

Kömür madenlerindeki iş kazalarına ek tedbirler gelecek

Enerji Günlüğü - Başbakanlığa gönderilen yönetmelik değişikliğiyle, kömür ocaklarında oksijen ferdi kurtarıcı taşıma ve gerektiğinde kullanma zorunluluğu getiriliyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kömür madenlerinde meydana gelebilecek kazalarda ölümlerin önlenmesine yönelik ek tedbirlerin yer aldığı yönetmelik değişikliğinin Başbakanlığa gönderildiğini açıkladı.

Başbakanlığa bugün gönderilen yeni düzenlemeye göre, kömür ocaklarında oksijen ferdi kurtarıcı taşıma ve gerektiğinde kullanma zorunluluğu getiriliyor.

OCAK TASARIMI

Yeni yönetmeliğe işverenin, yeraltı kömür madenlerinde acil durum planında yer alan kaçış planına uygun olarak çalışanların sağlıklı ve güvenli bir şekilde kurtulabilmeleri için 500 metre mesafede yer üstüne veya kuyu dibine ulaşabilecekleri şekilde ocakları tasarlaması ve bu tasarımı işletme planına yansıtması gerekiyor.

Bu durumun sağlanamadığında ise, ilk istasyonun, yer üstü veya kuyu dibinden 500 metre mesafede kurulmasının, ana yollarda 500'er yüz metrede, diğer yollarda ise en fazla her 300 metrede bir ferdi kurtarıcı değişim istasyonunun yer alması ve ruhsatlandırma için düzenlenen maden işletme projelerinde bu istasyonların yerlerinin belirlenerek gösterilmesi zorunluluğu getiriliyor.

SOLUNUM CİHAZI İSTASYONLARI KURULACAK

Değişim istasyonuna alternatif olarak yeniden doldurulabilir kapalı devre solunum cihazı tedarik ve dolum istasyonlarının kurulması ve her an kullanıma hazır halde bulunması da yeni yönetmelikte yer aldı.

İşverene, istasyonlarda bulunacak donanım sayısı ve ekipman kapasitesini, acil durumlara göre güncelleme zorunluluğu getiren yeni düzenlemede, oksijen ferdi kurtarıcı değişim istasyonunda bulunan donanımın kullanım süresi 60 dakika veya daha fazla ise istasyonlar arası mesafeler en fazla iki katına kadar artırılabilecek. Ancak üretim alanına en yakın istasyon 300 metreden uzakta olamaz hükmü de yer alıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler