1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Kömür santrallerinde karbon yakalama teknolojileri aktifleşecek

Kömür santrallerinde karbon yakalama teknolojileri aktifleşecek

Kömürder Başkanı Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan, yerli kömürdeki 100 milyon tonluk üretim rekorunun 2022 yılında 100 milyon tonun da üzerine çıkacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Kömür santrallerinde karbon yakalama teknolojileri aktifleşecek

Enerji Günlüğü - Kömürder Başkanı Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan, karbon yakalama teknolojileri kullanarak üretim yapan yerli kömür santrallerini 2030 yılına kadar sisteme dahil etmeyi planladıklarını söyledi. 

4. Temiz Kömür Teknolojileri Zirvesi’nin açılışında bir konuşma yapan Türkiye Kömür Üreticileri Derneği (KÖMÜRDER) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Hasan Hüseyin Erdoğan, enerjinin Yüzyılı vizyonuna temiz kömür teknolojilerinin damga vuracağını kaydetti. 

Kömürün geleneksel kullanım alanlarını ileri teknoloji ile dönüştürerek üretimdeki pazar payını genişletmeyi planladıklarını söyleyen Erdoğan, “Ülkemiz, yaklaşık 21 milyar tonluk kömür rezervi ile büyük bir potansiyele sahip. 2015 yılında yerli kömür üretimimiz yaklaşık 60 milyon tondu. 2018 yılında 100 milyon tonluk yerli kömür üretim rekorunu kırdık. 2022 yılı üretimimizin 100 milyon tonun da üzerinde çıkacağını tahmin ediyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımızın emekleriyle hazırlanan Türkiye Ulusal Enerji Planı kapsamında, biz de yerli kömür üreticileri olarak karbon yakalama teknolojileri kullanarak üretim yapan yerli kömür santrallerini 2030 yılına kadar sisteme dahil etmeyi planlıyoruz. Üreteceğimiz yerli kömürle hem temiz kömür enerjisini yaygınlaştıracağız hem de ekonomik büyümeye destek sağlayacağız” diye konuştu. 

KÖMÜR SANTRALLERİNDE GÜNEŞ SANTRALİ KURULUYOR

Yenilenebilir enerji kaynaklarının payını artırmak ve sisteme entegrasyonunu sağlamak için kömüre her zaman ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Erdoğan, kömürle çalışan termik santrallerde yeterli alana sahip olan üreticilerin, sahalarına güneş enerji santralleri  yaptıklarını da bildirdi.

ÖNCELİK İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ

Teknolojik gelişimlere ayak uydurarak iş sağlığı ve güvenliği konusundaki çalışmaları başarılı bir şekilde yürütmenin ana hedefleri olduğunu vurgulayan Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “Madencilerimizin güvenliği bizim her zaman önceliğimiz oldu ve olmaya da devam edecek. Kömür madeninin meşakkatli bir iş olduğunun ve bünyesinde çok sayıda risk barındıran bir sektör olduğunun bilincindeyiz. Bu konudaki çalışmalarımızı hassasiyetle yürütüyoruz.”

Önceki ve Sonraki Haberler