1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Kömür santrallerinin yarısı bu yıl zarar edecek

Kömür santrallerinin yarısı bu yıl zarar edecek

2020 yılında dünyadaki kömürlü termik santrallerin neredeyse yarısının zarar edeceği kaydediliyor.

Kömür santrallerinin yarısı bu yıl zarar edecek

Enerji Günlüğü - 2020 yılında dünyadaki kömürlü termik santrallerin neredeyse yarısının zarar edeceği kaydediliyor.

Enerji finansmanı konusunda önde gelen düşünce kuruluşlarından Carbon Tracker’in bugün yayınlanan yeni raporu, küresel ölçekte kömürlü termik santrallerin %46'sının 2020 itibarıyla zarar etmeye başlayacağını ve bu oranın 2030 yılına gelindiğinde %52'ye yükseleceğini belirtiyor. Bununla birlikte, yenilenebilir enerji ve doğalgazın seviyelendirilmiş elektrik maliyetleri, dünya çapında kömürü geride bırakıyor. Hükümetlerin daha fazla rekabete izin vermek amacıyla elektrik piyasalarında liberalleşmeye yöneldiği durumda zarar eden kömür santrallerinin yüzdesinin çok daha yüksek olacağı belirtiliyor.

TEŞVİKLER FOSİL YAKITLARA MAHKUM BIRAKABİLİR

Raporun yazarı Matt Gray, Covid-19 salgını nedeniyle küresel ölçekte artmaya eğilimli fosil yakıt teşviklerine dikkat çekerek, tüm bu teşvikler yüzünden ileride yüksek maliyetli fosil yakıtlara mahkum kalınabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Rapora göre, regüle edilmeyen piyasalarda ise kömür kurulu gücü nerdeyse hiç kâr yaratmıyor. 2019 yılında bu oranlar Almanya için %90, İngiltere için %82 olarak tespit edildi.

Gray, ekonomilerine milyarlarca dolarlık yatırım yapma ve yeni istihdam yaratma ihtiyacının ön plana çıktığı günümüzde hükümetlerin, kaynaklarını düşük maliyetli, temiz ve yenilenebilir teknolojilere harcayarak iyileşme planlarını yeşil büyüme prensibine dayandırması gerektiğinin altını çiziyor.

ÇİN KÖMÜR SANTRALİ PLANLARINI ARTTIRABİLİR

Dünyada üretilen ve tüketilen kömürünün yaklaşık yarısına sahip olan Çin'in, COVID-19 salgının sonrasındaki dönemde, ekonomisini canlandırmak amacıyla daha fazla kömür santrali planlayabileceğinin vurgulandığı raporda, Çin Ulusal Enerji İdaresi’nin bir süre önce kömür yatırımlarına ilişkin kuralları gevşetmeye hazır olduğunu açıkladığı hatırlatılıyor.

Çin'deki 982GW’lık kömür kurulu gücünün %59'u mevcut durumda zarar ediyor. Planlanan 206GW kurulu güce sahip termik santrallerin %61'lik bölümü negatif nakit akışı ile pazara girebilecek. İşletmedeki termik santrallerin %71'i yeni yenilenebilir enerji santrali inşa etmekten daha yüksek maliyetle faaliyet gösteriyor.

Önceki ve Sonraki Haberler