1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Kömür üretim maliyeti Ağustos’ta yüzde 62 arttı 

Kömür üretim maliyeti Ağustos’ta yüzde 62 arttı 

Türkiye’de enerji üretim maliyeti Ağustos ayında bir önceki yıla göre yaklaşık %21 artarken, bir önceki aya göre yaklaşık %14,27 arttı.

Kömür üretim maliyeti Ağustos’ta yüzde 62 arttı 

Enerji Günlüğü - Türkiye’de kömür ve linyit üretim maliyetleri Ağustos’ta bir önceki yıla göre yaklaşık %62 artarken, ham petrol ve doğal gaz üretimi maliyetleri yaklaşık %30 arttı. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 yılı Ağustos ayı Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) verilerine göre, ana sanayi gruplarından enerji üretim fiyatları Ağustos ayında bir önceki aya göre %14,27 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre %20,70 oranında arttı.

Sanayinin diğer sektörlerinden madencilik ve taş ocakçılığında ise maliyetler bir önceki yıla göre %66,42 artarken, imalat sektöründe %54,41 ve su temini sektöründe %67,09 oranında arttı. 

ELEKTRİK VE GAZ SEKTÖRÜNDE MALİYETLER YÜZDE 8 AZALDI

TÜİK Yurt içi üretici fiyat endeksine göre (Yİ-ÜFE) Ağustos ayında sanayinin dört sektöründen biri olan elektrik, gaz, buhar sektöründe maliyetler bir önceki yılın aynı ayına göre %8,21 azaldı. Yıllık azalış gösteren tek alt sektör elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme oldu. 

KÖMÜR ÜRETİM MALİYETİ %62 ARTTI

Kok ve rafine petrol ürünlerinin yurt içi üretim maliyetleri Ağustos’ta bir önceki yıla göre %33,41 artarken, ham petrol ve doğal gaz sektöründe artış yaklaşık %30 oranında oldu. Ayrıca diğer madencilik ve taş ocakçılığı ürünleri %91,41 arttı. 

Yurt içinde kömür ve linyit üretim maliyetleri de bir önceki yıla göre %61,83 arttı.

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler