1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Kömür üretim maliyeti Aralık’ta yüzde 51 arttı 

Kömür üretim maliyeti Aralık’ta yüzde 51 arttı 

Türkiye’de enerji üretim maliyeti Aralık ayında bir önceki yıla göre yaklaşık %2 azalırken, bir önceki aya göre %65 azaldı.   

Kömür üretim maliyeti Aralık’ta yüzde 51 arttı 

Enerji Günlüğü - Türkiye’de kömür ve linyit üretim maliyetleri Aralık’ta bir önceki yıla göre %51’in üzerinde artarken, ham petrol ve doğal gaz üretimi maliyetleri yaklaşık %39 arttı.  

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 yılı Aralık ayı Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) verilerine göre, ana sanayi gruplarından enerji üretim fiyatları Aralık ayında bir önceki aya göre %6,63 azalırken, bir önceki yılın aynı ayına göre %1,69 oranında azaldı.

Sanayinin diğer sektörlerinden madencilik ve taş ocakçılığında ise maliyetler bir önceki yıla göre %65,59 artarken, imalat sektöründe %53,68 ve su temini sektöründe %66,97 oranında arttı. 

ELEKTRİK VE GAZ SEKTÖRÜNDE MALİYETLER YÜZDE 30 AZALDI

TÜİK Yurt içi üretici fiyat endeksine göre (Yİ-ÜFE) Aralık ayında elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme sektöründe maliyetler bir önceki yılın aynı ayına göre %29,69 azaldı.  Böylece yıllık azalış gösteren tek alt sektör elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme oldu.

KÖMÜR ÜRETİM MALİYETİ %51 ARTTI

Kok ve rafine petrol ürünlerinin yurt içi üretim maliyetleri Aralık’ta bir önceki yıla göre %43,77 artarken, ham petrol ve doğal gaz sektöründe artış yaklaşık %39 oranında oldu. Ayrıca diğer madencilik ve taş ocakçılığı ürünleri %85 arttı. Yurt içinde kömür ve linyit üretim maliyetleri de bir önceki yıla göre %51,14 arttı.

Enerji Günlüğü    

Önceki ve Sonraki Haberler