1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Kömür üretim maliyeti Eylül’de yüzde 55 arttı 

Kömür üretim maliyeti Eylül’de yüzde 55 arttı 

Türkiye’de enerji üretim maliyeti Eylül ayında bir önceki yıla göre %13,41 artarken, bir önceki aya göre yaklaşık %6,12 arttı. 

Kömür üretim maliyeti Eylül’de yüzde 55 arttı 

Enerji Günlüğü - Türkiye’de kömür ve linyit üretim maliyetleri Eylül’de bir önceki yıla göre %55 artarken, ham petrol ve doğal gaz üretimi maliyetleri yaklaşık %46 arttı. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 yılı Eylül ayı Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) verilerine göre, ana sanayi gruplarından enerji üretim fiyatları Eylül ayında bir önceki aya göre %6,12 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre %13,41 oranında arttı.

Sanayinin diğer sektörlerinden madencilik ve taş ocakçılığında ise maliyetler bir önceki yıla göre %69,43 artarken, imalat sektöründe %55,05 ve su temini sektöründe %68,36 oranında arttı. 

ELEKTRİK VE GAZ SEKTÖRÜNDE MALİYETLER YÜZDE 17 AZALDI

TÜİK Yurt içi üretici fiyat endeksine göre (Yİ-ÜFE) Eylül ayında sanayinin dört sektöründen biri olan elektrik, gaz, buhar sektöründe maliyetler bir önceki yılın aynı ayına göre %17,08 azaldı. Yıllık azalış gösteren tek alt sektör elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme oldu. 

KÖMÜR ÜRETİM MALİYETİ %55 ARTTI

Kok ve rafine petrol ürünlerinin yurt içi üretim maliyetleri Eylül’de bir önceki yıla göre %45,55 artarken, ham petrol ve doğal gaz sektöründe artış yaklaşık %46 oranında oldu. Ayrıca diğer madencilik ve taş ocakçılığı ürünleri %93,27 arttı. 

Yurt içinde kömür ve linyit üretim maliyetleri de bir önceki yıla göre %55,35 arttı.

Enerji Günlüğü   

Önceki ve Sonraki Haberler