1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Kömür üretim maliyeti Temmuz’da yüzde 40 arttı 

Kömür üretim maliyeti Temmuz’da yüzde 40 arttı 

Türkiye’de enerji üretim maliyeti Temmuz ayında bir önceki yıla göre yaklaşık %4 artarken, bir önceki aya göre yaklaşık %6 arttı.

Kömür üretim maliyeti Temmuz’da yüzde 40 arttı 

Enerji Günlüğü - Türkiye’de kömür ve linyit üretim maliyetleri Temmuz’da bir önceki yıla göre %40 artarken, ham petrol ve doğal gaz üretimi maliyetleri %0,10 azaldı. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 yılı Temmuz ayı Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) verilerine göre, ana sanayi gruplarından enerji üretim fiyatları Temmuz ayında bir önceki aya göre %5,72 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,82 oranında arttı.

ELEKTRİK VE GAZ SEKTÖRÜNDE MALİYETLER YÜZDE 17,6 AZALDI

TÜİK Yurt içi üretici fiyat endeksine göre (Yİ-ÜFE) Temmuz ayında sanayinin dört sektöründen biri olan elektrik, gaz, buhar sektöründe maliyetler bir önceki yılın aynı ayına göre %17,56 azaldı. Yıllık azalış gösteren tek alt sektör elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme oldu. 

Sanayinin diğer sektörlerinden madencilik ve taş ocakçılığında ise maliyetler %57,51 artarken, imalat sektöründe %50,81 ve su temini sektöründe %62,64 oranında arttı. 

KÖMÜR ÜRETİMİ %40 ARTTI

Kok ve rafine petrol ürünlerinin yurt içi üretim maliyetleri Temmuz’da bir önceki yıla göre %5,69 artarken, ham petrol ve doğal gaz sektöründe artış binde 10 oranında oldu. Ayrıca diğer madencilik ve taş ocakçılığı ürünleri %89,56 arttı. Yurt içinde kömür ve linyit üretim maliyetleri de bir önceki yıla göre %40,27 arttı.

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler