1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Kömür yerine güneş ve rüzgarla yılda 23 milyar dolar tasarruf mümkün

Kömür yerine güneş ve rüzgarla yılda 23 milyar dolar tasarruf mümkün

Dünyadaki en pahalı 500 bin MW’lık kömür santrallerinin yerine güneş ve rüzgar enerjisi kullanıldığında küresel ölçekte enerji maliyetinde yılda 23 milyar dolar tasarruf edilebileceği kaydedildi.

Kömür yerine güneş ve rüzgarla yılda 23 milyar dolar tasarruf mümkün

Enerji Günlüğü - Dünyadaki en pahalı 500 bin MW’lık kömür santrallerinin yerine güneş ve rüzgar enerjisi kullanıldığında küresel ölçekte enerji maliyetinde yılda 23 milyar dolar tasarruf edilebileceği kaydedildi.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı (IRENA), düşen maliyetlerin yenilenebilir enerjiyi nasıl düşük maliyetli bir yatırım haline getirdiğine ilişkin yayınladığı "Yenilenebilir Enerji Üretim Maliyetleri - 2019" raporunda, düşen maliyetlerin güneş-rüzgar enerji santralleri kurmanın var olan kömür santrallerini işletmekten daha ucuz olduğuna dikkat çekiyor. Raporda son on yılda düşüş seyrini sürdüren güneş ve rüzgar enerjisinde maliyet düşüşlerinin 2019 yılında da devam ettiği kaydedilerek, 2019 yılında kurulan yenilenebilir enerji santrallerinin yarıdan fazlasının maliyetlerinin, en yeni teknolojiyle kurulan kömür ve benzeri fosil yakıt bazlı elektrik üretim maliyetlerinden çok daha düşük düzeyde olduğu belirtildi. 2019'da büyük ölçekli yenilenebilir enerji kapasite ilavelerinin % 56'sı, en ucuz yeni kömür tesisinden daha düşük maliyetle elektrik üretti. Yine rapora göre, eğer mevcut en maliyetli 500 bin MW’lık kömür santrali, güneş ve rüzgar ile değiştirilecek olsa yıllık tasarruf potansiyeli 23 milyar doları bulabilir.

SON 10 YILDA MALİYETLERDE BÜYÜK DÜŞÜŞ

Raporda 2010-2019 yılları arasında fotovoltaik (PV) elektrik üretimi maliyetlerinin yüzde 82, konsantre güneş elektriği üretim maliyetlerinin yüzde 47, karasal rüzgar elektriği üretim maliyetlerinin yüzde 39 ve denizüstü (offshore) rüzgar elektriği üretim maliyetlerinin de yüzde 29 oranında azaldığı kaydedildi. 

Enerji Günlüğü 

 

Önceki ve Sonraki Haberler