1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Kömürden çıkışın Almanya enerji fiyatlarına yükü hesaplandı

Kömürden çıkışın Almanya enerji fiyatlarına yükü hesaplandı

Almanya’nın kömürle elektrik üretiminden çıkma planının toptan elektrik fiyatlarına 2030 yılına kadar megavatsaat başına 3,30 euroya kadar ek yük getirebileceği bildirildi. 

Kömürden çıkışın Almanya enerji fiyatlarına yükü hesaplandı

Enerji Günlüğü - Almanya’nın kömürle elektrik üretiminden çıkma planının toptan elektrik fiyatlarına 2030 yılına kadar megavatsaat başına 3,30 euroya kadar ek yük getirebileceği bildirildi. 

Köln merkezli düşünce kuruluşu EWI’nin araştırma sonuçlarına göre, Almanya’nın 2018 yılına kadar kömürden elektrik üretimini sonlandırma planı çerçevesinde yüksek yakıt maliyeti ve pahalı elektrik ithalatı ihtiyacı nedeniyle elektrik fiyatları artacak. 

Araştırmadaki referans senaryoya göre, özellikle emisyon sertifikaları ve artan gaz fiyatlarının etkisiyle elektrik fiyatları 2017 yılındaki 34 euro/MWh’den 2030 yılında 55 euro/MWh’e çıkacak. Kömürden çıkış senaryosunda ise fiyatlar 3,30 euro daha fazla olarak tahmin ediliyor. Fiyatlar mevcut durumda 47 euro/megawatt saat seviyesinde. 

Araştırmada yer alan tahminlere göre bu seviye 2035'te 65 euro/MWs, 2045'te 77 euro ile zirve yapacak.

Almanya, kömürden çıkış planı çerçevesinde 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını 1990 yılına göre yüzde 62 oranında azaltarak Paris İklim Anlaşması hedeflerine ulaşmayı hedefliyor. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler