1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Kömürlü termik santrallerin % 42’si zarar ediyor

Kömürlü termik santrallerin % 42’si zarar ediyor

Enerji Günlüğü - Dünyadaki kömürlü termik santrallerin yüzde 42'sinin halihazırda zarar ettiği kaydedildi.Finans düşünce kuruluşu Carbon Tracker tarafından...

Kömürlü termik santrallerin % 42’si zarar ediyor

Enerji Günlüğü - Dünyadaki kömürlü termik santrallerin yüzde 42'sinin halihazırda zarar ettiği kaydedildi.

Finans düşünce kuruluşu Carbon Tracker tarafından yayımlanan araştırma kömürün artık ucuz ve kar getiren bir enerji çözümü olmadığını gözler önüne seriyor. Hazırlanan rapora göre, dünyadaki kömürlü termik santrallerin yüzde 42'si halihazırda zarar ediyor. 

Bugün bile mevcut santrallerin neredeyse yarısının her gün zararına çalışmasının yanı sıra, şimdiden bu santrallerin yüzde 35’ini işletmek, yeni bir güneş ya da rüzgar santralini baştan kurmaktan daha pahalı. 2030’da ise neredeyse tamamını işletmek, yeni rüzgar ve güneş santrali kurmaktan pahalı olacak.

Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli IPCC’ye göre, küresel ısınmanın 1,5°C derecede tutulması için 2030 yılına kadar dünyadaki kömürlü termik santrallerin en az %59’nun kapatılması gerekiyor ve birçok ülke kömürden çıkış tarihi belirlemiş durumda.

Carbon Tracker çalışmasının temel bulguları şöyle:

Küresel kömürlü termik santral kurulu gücünün %42’si kâr sağlamıyor (yüksek yakıt maliyetleri yüzünden); 2040 yılında bu oran %72’ye çıkabilir çünkü mevcut karbon fiyatlandırma ve hava kirliliği düzenlemeleri maliyetleri arttırırken, kıyı rüzgâr ve güneş enerjisi fiyatları düşmeye devam ediyor; gelecekte yapılacak tüm düzenlemeler kömür enerjisi kâr marjını daha da düşürecek;

Kömürlü termik santrallerin %35’inin işletmede kalması yeni yenilenebilir enerji santralleri kurulmasından daha maliyetli; 2030 yılı itibarıyla, yeni yenilenebilir enerji santrallerinin kurulması bugün mevcut olan ve planlanan kömürlü termik santrallerin %96’sını çalıştırmaktan daha ucuz olacak.

Çin, mevcut planlarını devam ettirmek yerine, Paris İklim Anlaşması doğrultusunda kömürlü termik santrallerini kapatarak 389 milyar ABD doları tasarruf sağlayabilir; Avrupa Birliği 89 milyar ABD doları, ABAD 78 milyar ABD doları ve Rusya 20 milyar ABD doları tasarruf yapabilir.

Önceki ve Sonraki Haberler