1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Kömürün saltanatını doğalgaz bitirecek

Kömürün saltanatını doğalgaz bitirecek

20 yılda tüketimi yüzde 45 artacak olan doğalgazın, kömürü sollayarak ikinci yakıt kaynağı haline geleceği öngörülüyor.

Kömürün saltanatını doğalgaz bitirecek

Enerji Günlüğü - 20 yılda tüketimi yüzde 45 artacak olan doğalgazın, kömürü sollayarak ikinci yakıt kaynağı haline geleceği öngörülüyor.

KPMG’nin yayınladığı son petrol ve gaz analizinde, yenilenebilir enerjiye yönelik artan talep ve çevresel endişelere karşın, petrol ve doğalgazın 2040’a kadar tüm dünya için vazgeçilmez enerji kaynakları olmayı sürdüreceği öngörüsünde bulunuldu. Analize göre gelecek 20 yılda tüketimi yüzde 45 artacak olan doğalgaz, kömürü sollayarak ikinci yakıt kaynağı haline gelecek.

Analizde, kömür tüketiminin gelecek 20 yılda sabit kalma olasılığının yüksek olduğu, ancak petrol tüketiminin yüzde 10, doğalgaz tüketiminin ise yüzde 45 oranında artacağı tahminine yer verildi. Analizde, petrol kullanımındaki artışın petrokimyasallardan kaynaklanacağı ve petrol kullanımının günlük 3,5 milyon varilden fazla bir artış göstereceği öngörüsünde bulunuldu.

PETROLDE ULAŞIM, ULAŞIMDA DA VERİMLİLİK BELİRLEYİCİ OLACAK

KPMG Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Sektör Lideri Ümit Bilirgen; petrol açısından düşünüldüğünde, binek araç kullanımının 2020 ortalarında zirve yaprak artış hızının yavaşlayacağı öngörüsüne karşılık, taşımacılık ve ulaşım ihtiyaçlarının artmaya devam edeceğini belirtti. Bilirgen, yakıt verimliliğindeki iyileştirmelerin, elektrikli araç pazarındaki büyümenin beraberinde getirdiği potansiyel yakıt tasarrufundan daha öte bir etki yaratacağını kaydetti.

LNG TİCARETİ İKİYE KATLANACAK

Doğalgaz tüketiminin gelecek 10 yılda kömürü geçeceği ve dünya çapında ikinci yakıt kaynağı olacağı belirtildi. Çin ve gelişmekte olan ülkelerden gelen talep artışıyla birlikte LNG ticaretinin 2040’a kadar ikiye katlanması bekleniyor.

Analizde, karbon emisyonlarını azaltma baskılarına karşın, arz güvenliğine ilişkin zorluklar ve yenilenebilir enerji kaynaklarının mevcut enerji şebekesine entegrasyonunun yaratacağı sorunlar nedeniyle, petrol ve gazın tüm dünya için vazgeçilmez enerji kaynakları olmaya devam edeceği vurgulandı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler