1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Konteynerleri güneşle soğutacak

Konteynerleri güneşle soğutacak

Karbon emisyonu yüksek dizel yakıtla çalışan soğutuculu konteynerlere, güneşin temiz enerjisiyle çalışan alternatifler geliyor. 

Konteynerleri güneşle soğutacak

Enerji Günlüğü - Ticari ve kamuya ait araçların elektrikliye çevrilmesi konusunda hizmet veren ABD’li XL Fleet ve güneş bataryası üreticisi eNow, güneş enerjisiyle çalışan soğutuculu konteyner geliştirdi. Electric Transport Refrigeration Unit (eTRU) olarak adlandırılan konteyner, dizel jeneratörlü veya TIR çekicinin motorundan beslenen soğutmalı konteynerlere çevreci bir alternatif olarak öne çıkıyor. Dizel jeneratörler, saatte yaklaşık 4 litre yakıt tüketip, 24 saat çalışıyorlar. 

Yüksek kapasiteli lityum-iyon piller ve güç elektroniği teknolojisi kullanan soğutucular, ışık görmeden yaklaşık 12 saat çalışabiliyor. Konteyner üzerine yerleştirilen panellerden aldığı güneş ışığını elektriğe çeviren konteyner, termal yönetim sistemiyle donatılarak yıl boyu kullanıma hazır hale getirilecek. 

XL Fleet ve eNow, temiz enerjiyle çalışan yeni nesil konteynerleri 2022 yılının ilk çeyreğinden itibaren gıda, perakende, üretim ve dağıtım iş kollarının hizmetine sunmaya hazırlanıyor.  

Mehmet DAYIOĞLU - Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler