1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Konuklu Enerji’den Siirt’e HES yatırımı

Konuklu Enerji’den Siirt’e HES yatırımı

Enerji Günlüğü- Konuklu Enerji Elektrik. Üretim. A.Ş., Siirt’in Pervari ilçesine 54 MW’lık Ilısu Regülatörü ve HES Projesini kurmak üzere çalışmalara...

Konuklu Enerji’den Siirt’e HES yatırımı

Enerji Günlüğü- Konuklu Enerji Elektrik. Üretim. A.Ş., Siirt’in Pervari ilçesine 54 MW’lık Ilısu Regülatörü ve HES Projesini kurmak üzere çalışmalara başladı.

PROJE İÇİN ÇED SÜRECİ BAŞLADI

Proje için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatılmış olup, diğer izin ve lisans süreçlerinin de devam ettiği ve gerekli izinlerin alınması ile 3 yıllık inşaat çalışmalarına başlanması bekleniyor.

PROJE’NİN YAKLAŞIK YATIRIM MALİYETİ

Çatak Çayının bir kolu olan Sineber Dere üzerindeki 1.650 m. ile 1.185 m. Kotları arasındaki düşünün değerlendirilmesi amacıyla kurulacak olan HES’in yaklaşık yatırım maliyetin ise 110 milyon TL olarak öngörüldü.

PROJENİN ÖZELLİKLERİ

Regülatörden alınacak olan su, 8.450 m. uzunluğundaki iletim tüneli ve 3.700 m. iletim kanalından oluşan toplam 12.150 metrelik iletim hattı ile yükleme havuzuna, oradan da 1600 m. uzunluğunda 1,80 m. çapında cebri boru ile Sineber derenin 1185 m. nehir kotunda yer alan Ilısu Hidroelektrik Santraline iletilecek.

Santral 54,07MWm / 52,45 MWe kurulu gücünde olup, 2 adet düşey pelton tipi türbin ile donatılacak.

Optimizasyon çalışmaları sonucunda belirlenen proje dizayn debisi 14 m3/s olup, Santral’de 25,444 GWh’i güvenilir, 117,695 GWh’i sekonder olmak üzere yılda toplam 143,139 GWh enerji üretilecek.

Proje kapsamında HES projesi inşaatında kullanılmak üzere kaya malzeme sahası belirlendi. Ayrıca, faaliyet kapsamında Kırma-Yıkama-Eleme Tesisi ve ihtiyaç duyulan beton üretiminin yapılacağı Beton Santrali de proje dahilinde öngörüldü. 

Önceki ve Sonraki Haberler