1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Köprü ve otoyollar Koç ve Ülker`in

Köprü ve otoyollar Koç ve Ülker`in

Enerji Günlüğü - Köprü ve otoyol özelleştirme ihalesinde en yüksek teklif Koç Grubu ile Ülker Grubu'nun da içinde yer aldığı yer aldığı konsorsiyumdan...

Köprü ve otoyollar Koç ve Ülker`in

Enerji Günlüğü - Köprü ve otoyol özelleştirme ihalesinde en yüksek teklif Koç Grubu ile Ülker Grubu'nun da içinde yer aldığı yer aldığı konsorsiyumdan geldi. Köprü ve otoyolların özelleştirme ihalesinin nihai pazarlık görüşmeleri tamamlandı. İhaleye en yüksek teklifi 5 milyar 720 milyon dolarla Koç Holding AŞ - UEM Group Berhad - Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı AŞ Ortak Girişim Grubu verdi. Oluşan fiyat, ekonomistlerin ve uzmanların tahmini olan 6 milyar dolara yakın gerçekleşmiş oldu. Ortak girişim grubunda Koç Holding ile UEM Group Berhad'ın yüzde 40’ar, Gözde Girişim Sermayesi'nin ise yüzde 20 payı var.

Köprü ve otoyol özelleştirme ihalesinde üç konsorsiyum yarıştı

İhalenin sonuçlanmasına ilişkin Koç Holding, Malezyalı UEM Group Berhad ve Gözde Girişim Sermayesi ortaklığı adına konuşan Koç Holding Turizm, Gıda ve Perakende Grubu Başkanı Tamer Haşimoğlu, otoyol ve köprülerin özelleştirilmesinin çok büyük çaplı ve ülke ekonomisi açısından çok önemli bir proje olduğuna dikkat çekti. “Bu proje için 3 güçlü kurumdan oluşan bir ortaklık oluşturduk ve hedeflediğimiz sonuca ulaştık” diyen Tamer Haşimoğlu, ilgili ihaleye 31 Ekim’de kapalı zarfla teklif verildiğini, fiyat pazarlığı ve açık artırma süreçlerinden sonra bu noktaya gelindiğini hatırlattı. Tamer Haşimoğlu yaptığı açıklamada, ihalenin kazanılması ile birlikte ortaklığın Türkiye’deki mevcut otoyol ağının tümünün ve 2 Boğaz Köprüsü’nün bakım, onarım ve işletmesini 25 yıllığına üstleneceğine de dikkat çekti. Tamer Haşimoğlu, “Bu ihale Türkiye’nin tek pakette en büyük işletme hakkı devri projesi olma özelliğini de taşıyor. Bu önemli sorumluluğu hakkıyla yerine getirebilmek için hazırlıklarımızı ve çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Yapılan açıklamaya göre ihalede ulaşılan sonuç, Özelleştirme Yüksek Kurulu, Rekabet Kurulu ve Danıştay onaylarından sonra geçerlilik kazanacak. Tüm işletmenin Karayolları Genel Müdürlüğü’nden Ortak Girişim Grubu’na devri bu onaylar ve nihai ödeme sonrasında gerçekleşecek.

7 BÜYÜK OTOYOL, İKİ ÇEVRE YOLU, 2 BOĞAZ KÖPRÜSÜ

Otoyol ve köprülerin özelleştirmesi ihalesi 7 büyük otoyol, 2 çevre yolu, 2 Boğaz köprüsünü kapsayan altyapıların üzerindeki hizmet tesisleri, bakım ve işletme tesisleri, ücret toplama merkezleri ve diğer mal ve hizmet üretim birimleriyle tek paket halinde, 25 yıl süreyle işletme hakkının devrini kapsamaktadır. İnşaatı Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) tarafından daha sonra tamamlanacak Mersin- Silifke ve İzmir-Çandarlı otoyolları da bu kapsamda işletilecektir.

Paketteki varlıklar şöyle:

Edirne – İstanbul – Ankara Otoyolu

Pozantı – Tarsus – Mersin Otoyolu

Tarsus – Adana – Gaziantep Otoyolu

Gaziantep – Şanlıurfa Otoyolu

Toprakkale – İskenderun Otoyolu

İzmir – Çeşme Otoyolu

İzmir – Aydın Otoyolu

İzmir Çevre Otoyolu

Ankara Çevre Otoyolu

Boğaziçi Köprüsü

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Çevre Otoyolu

 

KOÇ HOLDİNG A.Ş. HAKKINDA:
Temelleri 1926 yılında atılan Koç Holding, değişimin bir adım önünde giderek sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da en büyük ve başarılı gruplarından biri haline gelmiştir. Bugün gelinen noktada Koç Topluluğu, ülkesinde yakaladığı başarıyı dünyada yakalama hedefine adım adım ilerleyen bir dünya oyuncusudur. Türkiye’nin kalkınmada lokomotif unsurlarından biri olan Koç Holding, cirosu, ihracatı, çalışan sayısı ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’ndaki payı ile Türkiye’nin en büyük şirketler topluluğunu bünyesinde barındırmaktadır. 2011 yılı verilerine göre Koç Holding, Fortune 500 sıralamasındaki tek Türk şirketi olmaya devam etmektedir. Öte yandan İstanbul Sanayi Odası’nın 2010 yılı 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasında da, en büyük 10 sanayi kuruluşu arasında 5 Koç Topluluğu şirketi yer almaktadır.
UEM GROUP BERHAD HAKKINDA: 
Malezya Hükümeti’ne bağlı bir yatırım holdingi olan Khazanah Nasional Berhad’ın bir iştiraki olan UEM Group Berhad, 4 ana iş koluna odaklanmış şirketler topluluğundan oluşmaktadır. Bu şirketler otoyol işletmeciliği, gayrimenkul geliştirme, mühendislik ve inşaat ile bina ve varlık yönetimi alanlarında faaliyet göstermektedir.
UEM Group bugüne kadar çok sayıda altyapı ve ulaşım projesine imza atmıştır. Ana merkezi Kuala Lumpur’da yer alan UEM Group’un başlıca uluslararası faaliyetleri Hindistan, Endonezya, Brunei, Orta Doğu, Yeni Zelanda, Kanada ve İngiltere’dedir.
GÖZDE GİRİŞİM SERMAYESİ YATIRIM ORTAKLIĞI A.Ş. HAKKINDA:
Gözde Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş. (Gözde), 2010 yılında, gelişme potansiyeli taşıyan ve kaynak ihtiyacı olan girişim şirketlerine uzun vadeli yatırım yapmak amacıyla halka açık bir şirket olarak kuruldu. Gözde, Türkiye'nin giderek yükselen global profiline paralel olarak bölgesel büyüme dinamiklerini de değerlendirecek şekilde, değişen dünya ekonomisinde öne çıkacak sektörlere yatırım yapıyor. Bu kapsamda, Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı kimliği ile faaliyetlerine devam eden Gözde, öncelikli olarak Finans, Bilişim ve Teknoloji, Perakende, Temiz/Yenilenebilir Enerji, Gayrimenkul & Lojistik ve Tarım alanlarına ağırlık veriyor. Bunun haricinde rekabet avantajı yüksek ve büyük pazar yaratma potansiyeline sahip Türkiye’nin ekonomik ve sosyal gelişimine katkıda bulunabilecek her türlü projeyi de değerlendirmeye alıyor. Gözde’nin önemli yatırımları arasında Türkiye Finans Katılım Bankası, , Exper, Medyasoft, Şok Marketler, Kümaş Manyezit, Makina Takım Endüstrisi hisseleri bulunuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler