1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Körfez ülkelerinin kredi notu en düşük seviyeye gerileyebilir

Körfez ülkelerinin kredi notu en düşük seviyeye gerileyebilir

S&P, petrol ihraç eden Körfez ülkelerinin ortalama kredi notunun 2040’a kadar yatırım yapılabilir seviyedeki en düşük not olan BBB-’ye gerileyebileceğini açıkladı.

Körfez ülkelerinin kredi notu en düşük seviyeye gerileyebilir

Enerji Günlüğü - S&P, petrol ihraç eden Körfez ülkelerinin ortalama kredi notunun 2040’a kadar yatırım yapılabilir seviyedeki en düşük not olan BBB-’ye gerileyebileceğini açıkladı.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s (S&P), yayınladığı bir raporda, 2040’a kadar petrol fiyatlarının varil başına 40 dolar ve altına indiği “uzun vadeli kuramsal stres testi” senaryosunda, petrol ihraç eden Körfez ülkelerinin ortalama kredi notunun BBB+’dan iki kademe inerek BBB-’ye gerileyebileceğini açıkladı. 

S&P bu ülkelerini notunun 2027 yılına kadar da BBB+’dan BBB’ye gerileyebileceğini kaydediyor. BBB- S&P’nin sınıflandırmasına göre “yatırım yapılabilir seviyedeki” en düşük not. Senaryoya göre her ihracatçı ülke en az bir puan indirimi görecek.

Raporda, hidrokarbon bazlı ürünlerin satışının Körfez ülkelerindeki merkezi hükümetlerin gelirlerinin ortalama %81’ini oluşturduğu belirtilerek, emtia satışlarına bağımlılığın taşıdığı ekonomik risklere dikkat çekiliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler