1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Körfez ülkelerinin petrol geliri düşecek

Körfez ülkelerinin petrol geliri düşecek

Enerji Günlüğü - Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin petrol gelirlerinde bu yıl 300 milyar Dolarlık düşüş bekleniyor.Uluslararası Finans Enstitüsü'nün...

Körfez ülkelerinin petrol geliri düşecek

Enerji Günlüğü - Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin petrol gelirlerinde bu yıl 300 milyar Dolarlık düşüş bekleniyor.

Uluslararası Finans Enstitüsü'nün raporuna göre, petrol fiyatlarının düşmesi nedeniyle Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin petrol ihracat gelirleri bu yıl 300 milyar Dolar düşecek.

Brent petrolünün varil fiyatının 2015 için ortalama 50 dolar, 2016 için 72 dolar olarak tahmin edildiği Rapor'a göre,Körfez İşbirliği Konseyi'nin birleşik bütçe fazlalığı bu yıl 40 milyar Dolara gerileyecek. Altı üyeli Konsey'de bütçe fazlalığı 2014'te 266 milyar Dolara ulaşmıştı.

Ayrıca Konsey üyesi ülkelerde Gayri Safi Milli Hasıla'daki fazlalık da yüzde 4.6'dan eksi yüzde 7.4'e düşecek.

Raporda, Körfez bölgesinin büyüme tahmini bu yıl için 0.4 yüzdelik puan düşüşle yüzde 3.4 olarak açıklanırken, petrol harici sektörlerdeki büyümenin ise yüzde 4.5 olarak gerçekleşeceği kaydedildi.

YAPISAL REFORMLAR HIZLANACAK

Petrol geliri olmayan ülkelerin düşük petrol fiyatlarından yararlanacağı ve petrol ithal faturalarının azalacağı vurgulan Rapor'da, petrol ihraç eden ülkelerdeki büyümede yavaşlama görülmesi ve bütçe fazlasında düşüş yaşanmasına rağmen düşük petrol fiyatları ile yapısal reformların hızlanmasının ve ekonomilerin çeşitlendirilmesi çabalarının artmasının beklendiği belirtildi.

Önceki ve Sonraki Haberler