1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Kosova enerjide olağanüstü hal önerdi

Kosova enerjide olağanüstü hal önerdi

Kosova hükümeti, önümüzdeki kış aylarında yeterli arzı sağlamak için enerji tasarrufu önlemleri içeren 60 gün sürecek enerji olağanüstü hali önerdi. 

Kosova enerjide olağanüstü hal önerdi

Enerji Günlüğü - Kosova, önümüzdeki kış enerji arz güvenliğini sağlamak için tasarruf ve bazı destekler içeren olağanüstü önlemleri hayata geçirmeyi planlıyor.

Kosova hükümeti, enerji arz güvenliğini sağlayabilmek için bazı önlemler almaya hazırlanıyor. Hükümet, enerji tasarrufu önlemleri içeren 60 gün sürecek enerji olağanüstü hali önerdi. Hükümetten yapılan açıklamada, “Hükümet, mevcut küresel enerji durumu ve enerji ithalatı fiyatlarındaki hızlı artış nedeniyle enerji arzı açısından acil önlemler alma kararı almaya zorlandı” ifadeleri yer alıyor.

PARLAMENTONUN ONAYI GEREKİYOR

Yeni tedbirler kabul edildikten sonra 60 gün süreyle geçerli olacak, ancak parlamento bu süreyi 180 güne kadar uzatmaya karar verebilecek. Kosova parlamentosunun öneriyi onaylaması gerekiyor. Başbakan Albin Kurti liderliğindeki koalisyon hükümetinin tasarıyı geçirmeye yetecek kadar oyu bulması gerekiyor.  

ÖNERİLEN ÖNLEMLER

Önlemler arasında kış aylarında ısınma sağlamak için hanelere destek, kripto madenciliği için elektrik kullanımının önlenmesi, elektrik iletim sistemi operatörü Kostt'a destek ve devlete ait tüm kurumsal binalarda enerji tasarrufu önlemlerinin getirilmesi yer alıyor. Hükümet, bu desteğin ne şekilde olacağını belirtmedi. 

KÖMÜR SANTRALLERİ ONARILIYOR

Hükümet ayrıca, kış başlamadan önce elektrik kuruluşu KEK'in sahip olduğu kömür ünitelerini onarmak için adımlar atıyor. Hükümet, “KEK'in kömür üniteleri yılın %80'inde çalışıyor, bu da kömür üniteleri için küresel ortalama çalışma süresinin üzerinde” açıklamasında bulundu. 

ELEKTRİK ARZ GÜVENLİĞİ İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Kosova Enerji Bakanı Artane Rizvanolli yaptığı açıklamada, hükümetinin kışlık elektrik arzını güvence altına almak için Yunanistan, Kuzey Makedonya ve Bulgaristan ile bir anlaşmaya varmaya çalıştığını söyledi. Rizvanolli müzakereler hakkında herhangi bir ayrıntı vermezken, bu yılın başlarında Kosova'nın elektrik karşılığında kömür sunmaya hazır olduğunu söylemişti.

KEDS ELEKTRİK TÜKETİMİNDE SERT KIŞ UYARISI YAPTI

Geçen hafta, Kosova'nın dağıtım şirketi KEDS tüketicileri elektrik tüketimlerini paylaştırmaya ve sert bir kışa hazırlanmaya çağırdı. Çalık Holding ve Limak ortaklığı ile devralınan Electricity Distribution Services in Kosovo J.s.c (KEDS), 2013 yılından bu yana Kosova'daki elektrik dağıtım faaliyetlerini yürütüyor.

Geçen yıl Aralık ayında Kosova, yüksek ithalat fiyatları ve yerli üretimdeki eksiklik nedeniyle elektrik kesintisi yapmak zorunda kalmıştı. Bu kesintiler, yerli üretimin artması ve ithalat fiyatlarının düşmesine kadar birkaç gün sürmüştü. 

Önceki ve Sonraki Haberler