1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. KOÜ’den yeraltı trafo merkezlerine destek

KOÜ’den yeraltı trafo merkezlerine destek

Enerji Günlüğü - Dünyada uzun yıllardır, Türkiye’de ise son 5-6 senedir kullanılmakta olan yer altı trafo sistemleri, SEDAŞ tarafından da ilk defa...

KOÜ’den yeraltı trafo merkezlerine destek

Enerji Günlüğü - Dünyada uzun yıllardır, Türkiye’de ise son 5-6 senedir kullanılmakta olan yer altı trafo sistemleri, SEDAŞ tarafından da ilk defa İzmit’te hayata geçirildi. Su baskınlarından etkilenmeyecek şekilde, mevcut ve gelecek şehir planının izin verdiği uygun noktalara konulan yer altı trafo merkezlerine, Kocaeli Üniversitesi akademisyenleri de destek verdi.

Kocaeli Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bekir Çakır, Kocaeli’nde ilk kez uygulaması yapılan yer altı trafo merkezleri yatırımlarının bölge için çok önemli olduğunu, uzun yıllardır şehir içi yüklerin artmasının ardından mevcut transformatörlerle bu yükün karşılanmasının mümkün olamayacağını belirtti. Çakır, "SEDAŞ bu nedenle, doğru bir tespit ile mevcut transformatörleri değiştirme ihtiyacı duydu. Elbette, yapılacak yeni transformatör merkezlerinin de,yönetmeliklere uygun olması gerekiyor. Biz de yer altına alınan bu sistemleri, mühendislik uygulamaları açısından doğru buluyoruz. Önceki transformatörlerde orta gerilim beslemesi olarak 15 kilovoltluk bir altyapı var. Türkiye genelinde kabul edilen dağıtımdaki gerilim seviyesi de 34,5 kilovolt. Yeni yapılan tesis yatırımında aynı zamanda 34,5 kilovolta da bir dönüşüm sağlanmış oldu "dedi.

SEDAŞ tarafından yapılan yatırım kapsamında, İzmit’te 4 tane yer altı trafo merkezinin devreye alınmasının aynı zamanda teknik bir gereklilik olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bekir Çakır, "Şehir merkezinde, bundan 10 yıl önce konut olarak kullanılan binalar, şimdi merkezde AVM’ye, iş merkezlerine döndü. Eskiden 1 birim enerji talep eden yerler, şimdi 20 birim enerji talep ediyor. Bireysel talepler de arttı. Şehir içindeki transformatörler, yetersiz kalıyordu. Yeni trafolar ile güç artışı sağlandı. SEDAŞ tarafından yer altı trafo merkezleri yatırımı yapılmasaydı, kent merkezindeki kesintiler zamanla giderek artacaktı” diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler