1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Kronospan Kastamonu tesisine biyokütle kazanı ekleyecek

Kronospan Kastamonu tesisine biyokütle kazanı ekleyecek

Kronospan, Kastamonu’daki tesisinin elektrik ve ısı ihtiyacını karşılamak için 570 milyon lira yatırımla 46 MWt kapasiteli biyokütle kazanı ilave edecek. 

Kronospan Kastamonu tesisine biyokütle kazanı ekleyecek

Enerji Günlüğü - Kastamonu’da Kronospan tarafından işletilmekte olan parke, levha ve reçine üretim tesisinde 46 MWt ısıl güce sahip biyokütle kazanı ilave edilerek toplam ısıl güç kapasitesi 146,6 MWt’ye çıkarılacak.

Kastamonu İli, Merkez İlçesinde, Kronospan Orman Ürünleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi tarafından işletilmekte olan tesiste 46 MWt kapasiteli biyokütle kazan ilavesi ve elektrik üretimi planlanıyor. Tesiste mevcut durumda Levha Üretimi, Parke Üretimi, Formaldehit Üretim ve Reçine Üretimi faaliyeti yürütülüyor. 

PROJE İÇİN 570 MİLYON LİRA YATIRIM YAPILACAK

570 milyon lira değerindeki proje ile tesiste elektrik enerjisi ihtiyacının ve ısı ihtiyacının karşılanması amaçlanıyor. Tesiste mevcut durumda kurulu bulunan yakma sistemleri ve ısıl gücü olan proses sistemlerin toplam ısıl gücü 100,6 MWt olup, proje kapsamında eklenecek olan 46 MWt ısıl güce sahip biyokütle kazan ilavesi sonrasında toplam ısıl güç kapasitesi 146,6 MWt olacak.

Tesisin ihtiyacına göre 46 MWt kapasitenin tamamı ısı eldesi için kullanılabileceği gibi, maksimum 28 MWt’lik kısmı elektrik enerjisi için de kullanılabilecek. Elektrik üretimi kurulacak olan ORC sisteminde gerçekleştirilecek. 

ÜRETİM ATIKLARI DEĞERLENDİRİLECEK

Tesiste yakıt olarak biyokütle kullanılması planlanıyor. Böylelikle üretim sürecinde oluşan biyokütle madde ve malzemelerin (ağaç kabuğu, odun parçası vb ile elek altı tozu, zımpara tozu, testere tozu, atık lif, kırık levha, kontrplak atığı, parke ve profil tozu vb.) miktarı azalırken enerji sağlanmış olacak. Tesis bünyesinde oluşacak biyokütle madde ve malzeme miktarının yeterli olmadığı durumlarda ise, odun, süceyrat odun, kök odunu, kesim artıkları, odun kabuğu vb. ham orman atıkları ile ahşap işleme faaliyetleri sonucu oluşan biyokütle temin edilecek.

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler