1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Kubela: Çernobil NGS’den radyasyon sızıntısı olabilir

Kubela: Çernobil NGS’den radyasyon sızıntısı olabilir

Rusya,Çernobil Nükleer Güç Santrali’ni enerji dağıtım ağından çıkardı. Santralde yakıt çubuklarının soğutma işlemlerinin risk altında olduğu kaydedildi.

Kubela: Çernobil NGS’den radyasyon sızıntısı olabilir

Enerji Günlüğü - Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Çernobil Nükleer Güç Santrali’nde bazı ünitelerin zarar gördüğünü ve radyasyon sızıntısının başlayabileceğini açıkladı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, Rus ordusunun ateşi nedeniyle Çernobil Nükleer Güç Santrali’ni (NGS) besleyen şebeke ve bazı ünitelerin hasar gördüğünü belirterek, santralden 48 saat sonunda radyasyon sızıntısının başlayabileceğini bildirdi. 

Kuleba, konuya dair sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Santrali besleyen tek elektrik şebekesi ve Rus ordusunun işgal ettiği tüm nükleer tesisleri hasar gördü. Çernobil NGS tüm elektrik kaynağını kaybetti. Uluslararası toplumu Rusya'dan acilen ateşi kesmesini ve onarım birimlerinin güç kaynağını yeniden kurmasına izin vermesini talep etmeye çağırıyorum.Yedek dizel jeneratörler, santrale elektrik sağlamak için 48 saatlik bir kapasiteye sahip bulunuyor. Bundan sonra, kullanılmış nükleer yakıt için depolama tesisinin soğutma sistemleri duracak ve bu da radyasyon sızıntılarına neden olacak. Putin'in barbarca savaşı tüm Avrupa'yı tehlikeye atıyor. Derhal durdurmalı!”

Ukrayna merkezli nükleer enerji şirketi Energoatom da Rusya'nın santrali elektrik şebekesinden kopardığını, yakıt çubuklarının soğutma işlemlerinin risk altında olduğunu belirtti.

RUSYA SANTRALDE İŞÇİLERİ ARALIKSIZ ÇALIŞTIRIYOR

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ise, Rusya'nın ele geçirdiği Çernobil nükleer santralindeki 210 işçiyi mola vermelerine izin vermeden aralıksız çalıştırdığını açıkladı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler